U bent hier

3.1 Noodzaak van structurering en objectivering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2021

Onbewuste vooroordelen zijn – het woord zegt het al – onbewust. Weten dat u mogelijk onbewuste vooroordelen heeft, maakt niet dat ze ineens geen effect meer hebben. U heeft tenslotte niet in de gaten wanneer ze een rol spelen. Dat betekent dat bewustwording van hoe onbewuste vooroordelen werken en kennis over de mogelijke effecten onvoldoende zijn om te voorkomen dat ze een rol spelen in de beoordeling van de sollicitant. U en alle andere collega’s die betrokken zijn bij de werving en selectie zullen meer moeten doen dan een training over onbewuste vooroordelen volgen.

3.1.1 Dubbel voordeel

controleerbaar

Zoals ook uit de uitspraken bij het College blijkt, is het belangrijk dat procedures van werving en selectie inzichtelijk, controleerbaar en systematisch zijn. Daarmee slaat u eigenlijk twee vliegen in één klap: u omzeilt onbewuste vooroordelen, hetgeen tot minder discriminatie leidt, én u verbetert en professionaliseert uw wervings- en selectieprocedure. U wilt toch de beste kandidaat selecteren?

structuur

De gedachte is dat een objectieve wervings- en selectieprocedure automatisch zal leiden tot meer diversiteit. Talenten bevinden zich namelijk meestal in alle groepen.

3.1.2 Details

De meeste organisaties hebben een bepaalde structuur voor hun wervings- en selectieprocedure. In veel organisaties is in functiebeschrijvingen uitgewerkt wat een functie inhoudt en welke functie-eisen daarbij horen. Is dat in uw organisatie niet zo, dan loont het om daar tijd voor te maken.

kostbaar

Een werknemer in dienst nemen die eigenlijk niet voldoet, is kostbaar. Het is belangrijk om uit te werken wat de verschillende functie-eisen inhouden. Het invullen van die details zal u helpen bij het vinden van de juiste kandidaat én het voorkomen dat onbewuste vooroordelen effect hebben op de procedure.

De reden dat uw personeelsbestand diversiteit mist, kan gelegen zijn in het feit dat de procedure te veel ruimte laat om op gevoel te selecteren. En juist bij dat onderbuikgevoel kunt u niet uitsluiten dat onbewuste vooroordelen een rol gaan spelen.

duidelijke criteria

details

Het invullen van de details van alle eisen zorgt ervoor dat u de selectie kunt objectiveren. U kunt dan aan de hand van duidelijke criteria veel beter een keuze maken voor een bepaalde kandidaat.

Goed gemotiveerd kandidaten afwijzen

vage reden

Het uitwerken van de details van de functie-eisen en het nadenken over hoe u in de procedure gaat toetsen of een kandidaat voldoet, levert nog een voordeel op. Het stelt u in staat om de sollicitanten die u afwijst een duidelijke reden te geven waarom u hen niet kiest. ‘U past niet in het profiel’ is een vage reden. Ook de sollicitant zelf heeft baat bij een duidelijke reden voor de afwijzing. Bij interne kandidaten of kandidaten die bij de organisatie bekend zijn, kan een goed gemotiveerde reden voor afwijzing veel leed voorkomen.