U bent hier

3.2 De klik

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2021

‘passen’

Het hebben van een goede klik met een kandidaat is een heel geaccepteerd argument om een keuze te maken. De klik zou nodig zijn omdat u toch ook op een prettige manier wilt samenwerken. De kandidaat moet wel in het team ‘passen’. Werknemers die goed met elkaar overweg kunnen, werken graag samen en dat is natuurlijk goed voor het werk. Maar wat is die klik eigenlijk? Waar leidt u uit af dat er een klik is? En is die aanvankelijke klik in de werving en selectie wel de basis voor goede samenwerking? En ten slotte: wrijving leidt tot glans. Misschien is het verstandig als u zich juíst niet richt op een klik.

3.2.1 Herkenning

groep

kloontjes

Mensen zijn sociale wezens en behoren graag tot een groep. Dat betekent dat u – bewust dan wel onbewust – altijd bezig bent met te bepalen of mensen tot ‘uw groep’ behoren of niet. Herkenning van uzelf is daarbij een belangrijke factor en dus ook in de wervings- en selectieprocedure. Managers krijgen nog weleens het verwijt dat zij alleen maar kloontjes van zichzelf aannemen. In de sociale psychologie gaat men ervan uit dat degene die selecteert bepaalde eigenschappen eerder herkent in iemand die op de selecteur lijkt, dan in iemand die minder gelijkenis vertoont. Uzelf herkennen in de ander zou dus een rol kunnen spelen.

Herkenning op diverse vlakken

factoren

Uzelf herkennen in iemand gaat niet alleen over uiterlijk. Dat kan ook gaan over geboren zijn in dezelfde regio, gestudeerd hebben in dezelfde stad, hobby’s die overeenkomen met die van uzelf of op dezelfde school hebben gezeten. Het kan van alles zijn. Dit zijn echter geen factoren die relevant zijn voor een functie. Toch krijgt een kandidaat door die herkenning en klik onbewust een streepje voor en dat is niet objectief. Uiteindelijk wilt u namelijk een goed functionerende werknemer in dienst nemen.

3.2.2 Kritisch

persoonlijk

Samenwerken gaat beter met iemand die goed functioneert. Bovendien kan de aanvankelijke klik met iemand uiteindelijk tegenvallen. Een klik is ook nog eens heel persoonlijk. Waar u een klik met een kandidaat voelt, voelt een collega die niet. U kunt vast niet met iedereen in de organisatie even goed opschieten en dat hoeft ook niet. Wees zeer kritisch op de klik. Richt u liever op de functie-eisen en de wijze van vaststellen of een kandidaat voldoet.

vormgeven

U als HR-professional begeleidt managers – die uiteindelijk vaak beslissen welke kandidaat het wordt – hierin. Pak uw rol in het vormgeven van het wervings- en selectieproces en de begeleiding van de vacaturevervulling. U bent tenslotte de professional op dit gebied; de vacaturehouder is dat doorgaans niet.