U bent hier

1.5 Hulp bij goed arbobeleid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

bedrijfsarts

U bent wettelijk verplicht om u bij de uitvoering van het arbobeleid te laten ondersteunen door in elk geval een bedrijfsarts. Hij kan daarnaast de hulp inroepen van een arbeidshygiënist, veiligheidskundige of arbeids- en organisatiedeskundige. Op rendement.nl/managementdossier leest u meer over deze zogeheten kerndeskundigen.

1.5.1 Vangnet of maatwerk

eisen

U kunt kiezen voor de zogenoemde vangnetregeling of voor de maatwerkregeling. Bij de vangnetregeling gaat u een contract aan met een arbodienst. Bij de maatwerkregeling stelt u zelf een of meerdere arbodeskundigen aan. Let op: de contracten moeten voldoen aan de eisen van het basiscontract uit de Arbowet (artikel 14, lid 4).

1.5.2 Bedrijfsarts

beroeps­ziekten

De bedrijfsarts kan adviseren over de RI&E en het plan van aanpak. Hij moet de werkgever bijstaan bij verzuimbegeleiding en re-integratie, spoort beroepsziekten op en meldt deze. Ook overlegt hij met het medezeggenschapsorgaan en de preventiemedewerker. Maar ook op andere punten kan de bedrijfsarts adviseren over goede arbozorg.

1.5.3 Preventiemedewerker

sleutelrol

Iedere organisatie moet een preventiemedewerker hebben, die zich richt op de veiligheid en gezondheid van werknemers. Een preventiemedewerker is doorgaans een werknemer, maar een werkgever in een organisatie met minder dan 25 werknemers kan zelf de preventietaken op zich nemen. Meer hierover leest u in paragraaf 2.4.

1.5.4 Bedrijfshulpverlening

Ook bedrijfshulpverleners (bhv’ers) kunnen een sleutelrol spelen bij preventie en beperking van arbeidsrisico’s. De Arbowet schrijft voor dat elke organisatie moet beschikken over bhv’ers. Meer hierover leest u in paragraaf 2.3.