4.1 Transparante arbeidsvoorwaarden
informatie
ondertekenen
Onder welke voorwaarden een werknemer bij een organisatie komt te werken, zal de werkgever in de arbeidsovereenkomst vastleggen. In artikel 7:655 BW is bepaald welke informatie hij hierover aan de werknemer moet geven. Die wettelijke bepaling is op 1 augustus 2022 uitgebreid als gevolg van nieuwe regels vanuit de Europese Unie (EU). Volgens de Nederlandse implementatie van EU-Richtlijn 2019/1152 transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden heeft de werknemer nu recht op meer informatie.
Hoewel de werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst mondeling mogen aangaan, moet de werkgever door artikel 7:655 BW ook altijd een aantal gegevens op schrift stellen. Digitaal mag uiteraard ook.
4.1.1 Méér informatie en nieuwe deadlines
één week na aanvang
Door de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden moet de werkgever niet alleen méér informatie aan werknemers geven, maar ook rekening houden met een nieuwe deadline voor de informatievoorziening bij indiensttreding. De werkgever moet de volgende gegevens uiterlijk één week na aanvang van de werkzaamheden aan de werknemer verstrekken:
- loon en de bestanddelen waaruit het is opgebouwd en de uitbetalingstermijn;
- gebruikelijke arbeidsduur en -tijden per dag of week en de (belonings)regels voor extra uren en eventueel wisselende diensten;
- plaats(en) waar de werknemer zijn werk verricht;
- naam en woonplaats van de werknemer en de werkgever;
- functie of het type werk;
- datum van indiensttreding;
- einddatum of duur van de arbeidsovereenkomst;
- duur en voorwaarden van de (eventuele) proeftijd.
Eén maand
vakantie
Uiterlijk één maand na aanvang van het dienstverband moet de werkgever de volgende gegevens aan de werknemer verstrekken:
- aanspraak op vakantie;
- aanspraak op betaald verlof;
- opzegtermijn;
- recht op scholing dat de werkgever biedt (als dat van toepassing is);
- eventuele deelname aan een pensioenregeling;
- geldende cao;
- het type contract bij niet-standaard arbeidsovereenkomsten (zoals de oproep-, uitzend- of payrollovereenkomst);
- welke socialezekerheidsinstellingen de sociale bijdragen in het kader van de arbeidsrelatie ontvangen en welke bescherming de werkgever qua sociale zekerheid aanbiedt.
Als een werknemer langer dan vier aaneengesloten weken in het buitenland gaat werken, moet de werkgever hem voor vertrek informeren over de specifieke regels en afspraken over werken in het buitenland.
Administratieve lasten
opnemen
Met het oog op de administratieve lasten is het niet handig als de werkgever de werknemer op twee verschillende momenten informatie toestuurt. Voor de meeste verplichte gegevens geldt dat als de werkgever ze in een schriftelijke arbeidsovereenkomst opneemt, hij ze niet nog in een aparte melding naar de werknemer hoeft te sturen.
Voor een aantal gegevens kan de werkgever verwijzen naar de cao. Dat de werkgever ook aan de informatieplicht kan voldoen door de diverse gegevens op een loonstrook te vermelden, is uit de wet gehaald.
Veranderingen
gewijzigde gegevens
Veranderen er gegevens tijdens het dienstverband, dan moet de werkgever zo snel mogelijk, maar uiterlijk op de dag waarop de wijziging ingaat, de gewijzigde gegevens schriftelijk of elektronisch bevestigen aan de werknemer (tenzij de wijziging een gevolg is van de wet of cao).
afdrukken en bewijs
De werkgever moet de opgave met verplichte gegevens, zoals de arbeidsovereenkomst, nog steeds ondertekenen – eventueel met een betrouwbare elektronische handtekening. Ook blijft gelden dat een werknemer een elektronische opgave moet kunnen opslaan en nalezen, en dat voor het verstrekken van een elektronische opgave een duidelijke instemming van de werknemer nodig is. Sinds 1 augustus 2022 is expliciet aan de wet toegevoegd dat de werknemer de opgave ook moet kunnen afdrukken én dat de werkgever een bewijs van overdracht of ontvangst van de opgave moet bewaren.
Over de veranderingen op het gebied van het studiekosten- en nevenarbeidsbeding en de mogelijkheid voor een verzoek om meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden te krijgen, leest u meer op rendement.nl/salarisdossier.
Meer informatie
einddatum
betalingswijze
specifiek recht op scholing
Zoals eerder aangegeven, moet de werkgever ook meer informatie aanleveren bij de werknemer. Enkele wijzigingen in de verplichte informatie:
- Als de werknemer zijn werk niet (hoofdzakelijk) op een vaste plaats verricht, geeft de werkgever aan dat hij het werk op verschillende plaatsen verricht of vrij is om zijn werkplek te bepalen.
- In plaats van de duur van een tijdelijk contract volstaat het ook om de einddatum van het contract te noemen.
- Naast de vakantiedagen moet de werkgever de andere rechten op betaald verlof noemen.
- De werkgever beschrijft de procedure rond het beëindigen van de arbeidsovereenkomst (door een verwijzing naar de artikelen van boek 7 van het BW en een eventuele cao).
- Bij het loon vermeldt de werkgever ook de betalingswijze en de afzonderlijke bestanddelen, zoals bijdragen in geld of natura, een overwerkvergoeding en bonussen.
- De werkgever levert meer en concretere gegevens aan over de arbeidsduur en beloning.
- Biedt de werkgever een specifiek recht op scholing, dan legt hij uit wat dit inhoudt.
- De werkgever verstrekt informatie over de sociale zekerheid en welke externe partijen hierbij betrokken zijn.
Het is verstandig om te controleren of de wijzigingen zijn verwerkt in de arbeidscontracten en het personeelsreglement. Mogelijk staan sommige gegevens al in de cao.
Voldoet de werkgever niet aan de informatieplicht, dan is hij aansprakelijk voor de eventuele schade hiervan voor de werknemer. Hij mag de werknemer ook niet benadelen als die gebruikmaakt van rechten uit 7:655 BW.
4.1.2 Bestaande contracten
De nieuwe regels zijn ook van toepassing op arbeidsovereenkomsten die al bestonden op 1 augustus 2022. Maar de werkgever hoeft alleen gegevens te verstrekken aan die betreffende werknemers als zij daarom vragen. Hij moet dat binnen een maand na zo’n verzoek hebben geregeld.