4.2 Adviesrecht bij de agile transitie
WOR
efficiëntie
ontslag
Er zijn verschillende artikelen uit de Wet op de ondernemingsraden (WOR) van toepassing als uw organisatie een agile transitie wil doorvoeren. De organisatie heeft bij een agile transitie in principe niet het doel om bepaalde werkzaamheden af te stoten, werknemers te ontslaan of te bezuinigen. Uw organisatie streeft juist naar meer klantgericht werken, een optimale inzet van talenten van werknemers, een hoog innovatietempo en meer efficiëntie. Het kan zich echter voordoen dat, als processen steeds verder geoptimaliseerd worden, bepaalde werkzaamheden niet meer nodig zijn. Bepaalde functies komen ook te vervallen omdat de taken en rollen van de werknemers veranderd zijn. Dit hoeft overigens niet direct tot ontslagen te leiden. Soms wordt ervoor gekozen om de organisatie platter te maken, met minder hiërarchische lagen. Een agile transitie heeft dit soort wijzigingen niet als doel, maar kan het wel met zich meebrengen.
Verschillende artikelen onder het adviesrecht kunnen van toepassing zijn. Dit is geheel afhankelijk van de grootte en het aantal wijzigingen dat uw organisatie moet doorvoeren om agile werken in te voeren.
WOR
leidinggeven
Op grond van artikel 25, lid 1e WOR is uw adviesrecht van toepassing bij een belangrijke wijziging in de organisatie. Onder dit artikel vallen onder andere:
- wijzigingen in de structuur van de organisatie;
- wijzigingen in het aantal leidinggevende niveaus;
- wijzigingen in de personeelsformatie;
- wijzingen van functies of het aantal formatieplaatsen;
- splitsen of samenvoegen van afdelingen of organisatieonderdelen;
- wijziging van bevoegdheden: onder andere de taakverdeling van leidinggevende en werknemers.
wijziging
verbouwing
Al deze onderdelen kunnen spelen bij de overgang naar agile werken. Daarnaast kan ook sprake zijn van een wijziging van werkzaamheden (artikel 25, lid 1d WOR) en van het doen van een belangrijke investering (artikel 25, lid 1h WOR). Het gaat dan vaak om de invoering of wijziging van technologische voorzieningen (artikel 25, lid 1k WOR) of zelfs een complete verbouwing van het kantoorpand.
Veranderingen binnen ING
tempo
Een voorbeeld van een agile transitie is ING. De bank werkt sinds 2015 volledig agile, volgens het Spotify-model (zie hoofdstuk 8). De bank wilde sneller innoveren om aan te sluiten bij het hoge tempo van technologische veranderingen. Zo kan ING producten en diensten continu aanpassen aan de behoeften van de klant.
Multidisciplinaire teams
zelfsturend
Hiervoor heeft ING veel veranderingen in de organisatie doorgevoerd: er is verbouwd om meer open ruimtes te creëren die moeten leiden tot een betere samenwerking. Teams zijn op de schop gegaan en ingericht als zelfsturende multidisciplinaire teams. De teams zijn eindverantwoordelijk voor het initiëren, ontwikkelen en implementeren van een innovatie. Zo heeft ING een complete transitie in het agile werken doorgemaakt.