1.3 Wat is agile werken?
manier van denken
Maar wat is dat agile nu precies? Of het over agile, dynamisch, organisch, wendbaar, flexibel of fluid organiseren gaat, maakt niet uit. Met alle termen wordt hetzelfde nagestreefd. De term agile zelf staat voor flexibel, wendbaar of lenig. Het is een manier van denken, werken en organiseren waardoor de organisatie effectief kan inspelen op de verschillende omgevingsfactoren. Agile heeft een aantal kenmerken die in de volgende paragrafen aan bod komen.
1.3.1 Een flexibele strategie
Agile organisaties werken met een flexibele strategie. Dit houdt in dat de strategie meebeweegt en meegroeit met de verschillende ontwikkelingen. Een strategie kent geen stip op de horizon meer, maar eerder een veranderende scope.
1.3.2 Werken in korte cycli
onoverzichtelijk
Een agile organisatie knipt grote veranderingen en projecten op in kleine, overzichtelijke stappen. Zo zijn er vele stappen nodig om een volledig nieuwe HR-strategie te bedenken. Dat kan eigenlijk niet in één keer, dat wordt namelijk onoverzichtelijk en veel te groot. Door kleine stappen te maken en steeds een concreet tussenproduct op te leveren wordt het project overzichtelijk. Daardoor is het mogelijk om de onderliggende beleidsstukken goed op elkaar af te stemmen.
De concrete (tussen)producten kunnen zijn: het opstellen van een HR-visie of het maken van een voorstel voor aanpassingen in het opleidingsbeleid. Deze producten zijn allemaal onderdelen van het grote geheel.
Steeds bijstellen
beoordelen
Het is mogelijk om deze tussenproducten te testen en te beoordelen. Naar aanleiding van de feedback kunnen ze worden bijgesteld. Nadat tussenproducten zijn afgerond, worden de volgende stappen in het proces bepaald. Zo is het mogelijk om het product steeds bij te stellen.
1.3.3 Werken met multidisciplinaire teams
pilotgroepen
Ook werkt een agile organisatie met multidisciplinaire teams. Dit zijn verschillende werkgroepen en pilotgroepen in de organisatie. Deze teams krijgen een opdracht en werken in een bepaalde periode aan het tussenproduct.
Eén van de kenmerken van agile werken is visueel werken. Daarbij brengt de werkgroep de voortgang van de verandering en projecten in beeld.
eindproduct
Het team bestaat uit verschillende werknemers uit verschillende hoeken van de organisatie. De teams hebben de mogelijkheid om zelfstandig te handelen en keuzes te maken. Daarnaast testen ze zelf de eindproducten en halen ze feedback bij de eindgebruikers, bijvoorbeeld bij de werknemers.
1.3.4 Het
agile manifest
waarden
interactie
In 2001 is er door een aantal sleutelfiguren een agile manifest opgesteld. Zij stelden tijdens die bijeenkomst vier waarden en 12 principes vast. Dit geeft uw OR een goed beeld van waar agile werken voor staat. De vier waarden zijn:
- Samenwerking met de klant: de klantwensen centraal stellen en feedback ophalen bij de klant.
- Korte cycli: een grote verandering opknippen en delen.
- Mensen en de onderlinge interactie stimuleren.
- Inspelen op
- veranderingen.
Basisprincipes
scope
indicator
evalueer
De 12 basisprincipes zijn:
- De hoogste
- prioriteit is een tevreden klant.
- Houd een veranderende scope van het project en houd dit zo lang mogelijk vol tijdens het proces.
- Werk in korte cycli die concrete producten opleveren.
- Werk met multidisciplinaire teams.
- Zorg dat er gemotiveerde werknemers in de teams zitten die vertrouwen en ondersteuning krijgen.
- Zorg voor zo veel mogelijk face to face informatieoverdracht.
- De concrete producten zijn de belangrijkste indicator voor de vooruitgang van het proces.
- Veranderingen moeten een constant innovatietempo kennen.
- Streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit.
- Eenvoud staat centraal.
- De beste producten ontstaan als er gebruik wordt gemaakt van zelfsturende teams.
- Evalueer en reflecteer om tot een betere samenwerking te komen.
Doorvoeren van verandering
Lang niet altijd wordt aan al deze basisprincipes voldaan. Dit is uiteraard ook niet nodig, maar het agile manifest geeft mooie ingrediënten voor het doorvoeren van verandering.
Om de agile principes toe te passen worden verschillende werkwijzen toegepast. In hoofdstuk 3 en 5 komt de scrum-werkwijze aan bod, omdat dat ook goed toepasbaar is binnen de OR. Andere voorbeelden van werkwijzen zijn Kanban, SAFe en het Spotify-model.