5.2 Aandachtspunten
onduidelijk
Voor zowel de bestuurder als de ondernemingsraad is er bij de start van een fusie, overname of nieuw samenwerkingsverband vaak nog veel onduidelijk. Het is dus belangrijk om op te letten wat er allemaal gebeurt.
Betrokkenheid
motieven
externe adviseur
vakbond
samenwerking
keuzes
Zorg dat de OR op tijd bij de plannen betrokken wordt en dat hij gedurende het traject ook betrokken blijft. Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten en vragen waarmee u de situatie voor uzelf kunt verhelderen:
- Bij een fusie of overname (WOR artikel 25 lid 1 sub a en b) kan tegelijkertijd sprake zijn van beëindiging van werkzaamheden (sub c), verandering van werkzaamheden (sub d) en reorganisatie (onderdeel e).
- Onderzoek de motieven achter het voorgenomen besluit. Gaat het om levensvatbaarheid, winstmaximalisatie, nieuwe markten, intensieve vormen van samenwerking, risicospreiding of iets anders?
- Wat zijn de bedrijfseconomische gevolgen? Hoe zien het ondernemingsplan en financieel meerjarenplan eruit? Wat zijn mogelijke financiële risico’s? Deze vragen vereisen vaak het inschakelen van een eigen externe adviseur.
- Onderzoek mogelijke arbeidsrechtelijke consequenties voor de werknemers. Huur zo nodig een deskundige in of raadpleeg de vakbond. Kijk zeker ook naar individuele verworven rechten die niet op papier zijn vastgelegd. Door deze alsnog vast te leggen blijven ze behouden.
- Regel zelf de sociale maatregelen als er geen sociaal plan komt.
- Is er ook een andere ondernemingsraad bij betrokken? Zo ja, zoek daarmee contact, in elk geval voor meer informatie, maar mogelijk ook voor samenwerking.
- Moet er iets veranderen in de medezeggenschapsstructuur? Welke rol kan de ondernemingsraad dan vervullen bij de keuzes die gemaakt moeten worden?
- Als uit dit voorgenomen besluit in de toekomst mogelijk nog andere belangrijke besluiten voortvloeien, regel dan nu de rol van de OR daarbij!
Via een ondernemingsovereenkomst adviseren
Als u een fusie, overname of samenwerking in principe een goed idee vindt, maar de bestuurder niet aan het begin van het traject al de vrije hand wilt geven voor alle maatregelen die hij in het kader ervan nodig acht, is een advies via een ondernemingsovereenkomst een aantrekkelijke optie. U geeft daarin aan dat u de wens van de bestuurder onder bepaalde voorwaarden ondersteunt. Die voorwaarden, bijvoorbeeld over de manier waarop de OR bij de rest van het traject betrokken wordt, schrijft u op in de ondernemingsovereenkomst. In paragraaf 4.3 ‘Het advies per ondernemingsovereenkomst’ vindt u meer informatie hierover.