9.3 Aanvullend verlof
nadat partner is bevallen
Per 1 juli 2020 kunnen werknemers boven op het geboorteverlof nog een extra periode vrij zijn nadat hun partner is bevallen. Dit aanvullend geboorteverlof is minimaal éénmaal en maximaal vijfmaal de afgesproken arbeidsduur per week. De werknemer uit het voorbeeld met een contract voor veertig uur per week, heeft dus recht op maximaal tweehonderd uur aanvullend geboorteverlof, wat voor hem dus maximaal vijf weken aanvullend verlof representeert.
geen gevolgen
Ook in dit geval heeft de eventuele opname van ouderschapsverlof geen gevolgen voor het verlofrecht. De afgesproken contracturen van de werknemer zijn bepalend voor de berekening van het aanvullend geboorteverlof waarop hij recht heeft.
Opnemen
binnen zes maanden
Werknemers kunnen het aanvullend geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen, maar moeten dat wel binnen een periode van zes maanden na de geboorte van het kind doen. Zij kunnen de opname van het verlof bijvoorbeeld laten afhangen van de bevallingsdatum, het bevallingsverlof van de partner of het eigen geboorteverlof.
Opname van aanvullend geboorteverlof is pas toegestaan als de werknemer zijn recht op (regulier) geboorteverlof volledig heeft benut. De werknemer moet dus eerst de week aan geboorteverlof hebben opgenomen voordat hij aanvullend geboorteverlof kan opnemen.
Aanvraag
brief of e-mail
uitspreiden
Uw werknemers moeten het aanvullend geboorteverlof per brief of e-mail bij u aanvragen. In die verlofaanvraag moeten de volgende zaken staan:
- wanneer de werknemer het aanvullend geboorteverlof wil opnemen (welke data);
- hoeveel weken verlof hij wil opnemen; hij heeft de keuze uit één, twee, drie, vier of vijf hele weken (de verlofaanvraag gaat per hele weken);
- hoe hij het verlof wil uitspreiden; vijf werkdagen van één volle week aan verlof kunnen bijvoorbeeld ook worden uitgespreid over vijf weken (elke week één dag) of over een nog langere periode, als de week aan verlof in uren wordt opgenomen.
bijzondere situaties
Werknemers moeten het aanvullend geboorteverlof minstens vier weken voor de geplande aanvang ervan aanvragen. Alleen in bijzondere situaties – bijvoorbeeld als het kind te vroeg wordt geboren – mag de werknemer de verlofaanvraag binnen die periode van vier weken voor aanvang doen. Maar dat moet dan wel zo snel mogelijk gebeuren.
U mag het aangevraagde aanvullend geboorteverlof tot twee weken voor aanvang ervan wijzigen (niet afwijzen!), bijvoorbeeld een andere uitspreiding ervan. Dit is echter alleen toegestaan bij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang én in goed overleg met de werknemer.
Uit dienst
binnen opnametermijn
Het kan gebeuren dat een werknemer uit dienst gaat terwijl hij zijn recht op aanvullend geboorteverlof nog niet (volledig) heeft benut bij uw onderneming. Hij kan dan het (resterende) verlof bij een volgende werkgever alsnog opnemen, zolang hij binnen de toegestane opnametermijn van het verlof blijft. Zijn uitkering tijdens het verlof blijft dan hetzelfde. U bent verplicht om de ex-werknemer op zijn verzoek een verklaring te geven van het nog openstaande recht op aanvullend geboorteverlof om aan zijn nieuwe werkgever te overhandigen.
ex-werkgever
Andersom kunt u dus ook met een nieuwe werknemer te maken krijgen die nog aanvullend verlof kan opnemen en dat ook wil benutten. Vraag hem dan om een verklaring van zijn ex-werkgever om te weten op hoeveel verlof hij nog precies recht heeft.