U bent hier

9.2 Hoeveel verlof

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2020

éénmaal arbeidsduur

Werknemers hebben sinds 2019 recht op éénmaal de afgesproken arbeidsduur per week aan geboorteverlof. Vóór 2019 waren dat twee dagen, toen nog kraamverlof geheten.

Dat betekent dat als een werknemer een contract heeft om per week vijf dagen van acht uur te werken, hij recht heeft op veertig uur geboorteverlof. Is zijn afgesproken wekelijkse arbeidsduur drie dagen van zes uur, dan heeft de werknemer recht op achttien uur geboorteverlof. Het maakt dus niet uit of een werknemer fulltime of parttime werkt; hij heeft altijd recht op geboorteverlof van het aantal uren dat voor hem één werkweek representeert.

Als de partner van de werknemer bevalt van een meerling heeft dat geen invloed op zijn verlofrecht. Ook als er meer kinderen worden geboren, is het geboorteverlof maximaal het aantal uren van één werkweek.

geen gevolgen

Een eventuele opname van ouderschapsverlof (zie hoofdstuk 11) heeft geen gevolgen voor het recht op geboorteverlof. De afgesproken contracturen blijven bepalend voor de berekening van het verlofrecht en niet het lagere aantal uren dat de werknemer door het ouderschapsverlof werkt.

Opnemen

binnen vier weken

Uw werknemers mogen het geboorteverlof opnemen naar eigen inzicht, maar moeten dat wel doen binnen vier weken na de geboorte van het kind, te rekenen vanaf de eerste dag na de bevalling. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het verlof ineens op te nemen als de periode van kraamzorg is afgelopen of om het verlof gespreid op te nemen.

Werknemers moeten u zo snel mogelijk na de bevalling informeren over wanneer zij het geboorteverlof opnemen. Dat kan zowel mondeling als schriftelijk. Uw onderneming mag geen voorwaarden stellen aan de opname van het geboorteverlof en u mag het verlof ook niet weigeren.

Als de pasgeborene in het ziekenhuis is opgenomen, blijft de mogelijke opnameperiode van vier weken na de (dag van) bevalling in stand. Die periode wordt dus niet verschoven of verlengd vanwege de ziekenhuisopname.

Uit dienst

alsnog opnemen

Het kan zijn dat een werknemer uit dienst gaat terwijl hij zijn recht op geboorteverlof nog niet (volledig) heeft benut bij uw onderneming. Hij kan dan het (resterende) verlof bij een volgende werkgever alsnog opnemen, zolang de toegestane opnametermijn van vier weken na de geboorte nog niet is verstreken. De ex-werknemer kan u dan vragen om een verklaring van het nog openstaande recht op geboorteverlof om aan zijn nieuwe werkgever te overhandigen. U bent verplicht om hem die verklaring te geven.

vraag om verklaring

Andersom kan het dus ook zijn dat een werknemer bij uw onderneming in dienst komt die nog geboorteverlof kan opnemen en dat ook wil benutten. Vraag hem dan om een verklaring van zijn ex-werkgever om te weten op hoeveel verlof hij nog precies recht heeft.