U bent hier

11.3 Inkomen tijdens verlof

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2020

geen uitkering

Het ouderschapsverlof is onbetaald verlof. Uw onderneming heeft op grond van de wet dus geen loondoorbetalingsverplichting tijdens het verlof. Uw individuele of collectieve arbeidsvoorwaarden kunnen anders bepalen, waardoor u het loon toch (deels) moet doorbetalen. UWV betaalt tijdens ouderschapsverlof geen uitkering.

U mag het ouderschapsverlof niet afboeken van het vakantiesaldo van de werknemer. Over de onbetaalde verlofuren bouwt de werknemer geen vakantie op, over eventuele (deels) betaalde verlofuren wel.

Een nieuwe Europese richtlijn maakt ouderschapsverlof in de toekomst voor twee maanden betaald. Nederland werkt op dit moment aan implementatie van die richtlijn. Het te betalen percentage is bijvoorbeeld nog niet bekend. De nieuwe regels moeten per 1 juli 2022 ingaan.

Gevolgen

nadelig

Als de werknemer door het onbetaalde verlof met zijn inkomen onder het sociaal minimum komt, kan hij misschien aanvullende bijstand krijgen van de gemeente. Een lager inkomen kan ook gevolgen hebben voor de pensioenopbouw en voor de hoogte van eventuele toeslagen van de Belastingdienst. Verder kan voltijds ouderschapsverlof van langer dan achttien maanden nadelige gevolgen hebben voor een toekomstige WW-uitkering. Wijs de werknemer hierop, zodat hij een goede afweging voor zijn verlofopname maakt en indien nodig de betreffende instanties inlicht!