11.1 Wanneer recht op verlof
bij elke organisatie
Als een werknemer een kind heeft onder de 8 jaar, heeft hij recht op ouderschapsverlof bij elke organisatie waar hij werkt. Ook als een werknemer zijn werkzaamheden buiten Nederland verricht, heeft hij recht op dit verlof, tenzij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang dit in de weg staat.
Kind
als ouder
op zich genomen
Het gaat bij dit verlofrecht niet alleen om een kind tot wie de werknemer als ouder in familierechtelijke betrekking staat, oftewel een eigen kind, adoptiekind of erkend kind (ongeacht of het kind op hetzelfde adres woont). Ook voor een kind dat volgens de Basisregistratie Personen (BRP) op hetzelfde adres als de werknemer woont en van wie de werknemer de verzorging en opvoeding duurzaam op zich heeft genomen als een eigen kind, geldt het recht op ouderschapsverlof. Het kan hierbij gaan om een pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind.
Meerdere
voor ieder kind apart
Voor ieder kind tot 8 jaar heeft de werknemer recht op het ouderschapsverlof. Dus als de werknemer meerdere kinderen heeft, heeft hij voor ieder kind apart recht op ouderschapsverlof. Dat geldt ook als het om een meerling gaat. Als het echter gaat om meerdere kinderen die volgens de BRP op het adres van de werknemer wonen, waarbij hij duurzaam de verzorging en opvoeding van die kinderen als eigen kinderen op zich heeft genomen, heeft hij slechts één keer recht op het verlof. Dit is weer anders als het adoptiekinderen betreft, dan heeft de werknemer wel voor ieder van hen recht op ouderschapsverlof.
De werknemer mag ouderschapsverlof ook voor meerdere kinderen tegelijk opnemen; hij hoeft dus niet eerst het verlof voor één kind op te maken om aan het verlof voor een ander kind te mogen beginnen.