U bent hier

8.3 Naheffingsaanslag

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

ontdekking fout

Heeft uw onderneming te weinig loonheffingen betaald, dan kan de Belastingdienst die nog naheffen tot en met het vijfde kalenderjaar na het jaar dat dat is gebeurd. Dit kan niet alleen gebeuren na ontdekking van een fout in uw loonaangiften (of loonadministratie), maar ook als een inspecteur bij een controle – bijvoorbeeld een waarneming ter plaatse (zie paragraaf 7.6) – een arbeidskracht heeft aangetroffen die niet in uw salarisadministratie is opgenomen.

De fiscus gaat er bij een niet geadministreerde arbeidskracht van uit dat deze al zes maanden bij uw organisatie werkt en zal de loonheffingen over zes maanden naheffen (tegen het anoniementarief!). Dit is anders als u kunt bewijzen dat de kracht die periode (deels) niet in dienst was.

Eindheffing

tegen het tabeltarief

normaal gesproken

In principe past de Belastingdienst bij een naheffingsaanslag eindheffing toe. Dat betekent dat u de loonbelasting/premie volksverzekeringen in de vorm van eindheffing tegen het (gebruteerde) tabeltarief betaalt, naast de verschuldigde premies werknemersverzekeringen en werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet. Hierbij hanteert de fiscus het tabeltarief en de premie- en bijdragepercentages die golden op het genietingsmoment van het loon.

Loonkwalificatie eindheffingsbestanddelen

verhaalbare

Normaal gesproken zijn eindheffingsbestanddelen geen loon voor de werknemersverzekeringen en Zorgverzekeringswet. Maar eindheffingsbestanddelen van een naheffingsaanslag zijn bij wijze van uitzondering loon voor álle loonheffingen, behalve als u de betreffende loonbestanddelen heeft aangewezen als eindheffingsloon of dat had moeten doen. In dat geval zijn de eindheffingsbestanddelen (toch) alleen loon voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen. Let op dat u de Belastingdienst dan niet om een op werknemers verhaalbare naheffingsaanslag kunt verzoeken (zie hierna).

Geen eindheffing

zal niet gebeuren

het is onmogelijk

uit zichzelf

Als u niet wilt dat de Belastingdienst eindheffing toepast, kunt u om een naheffingsaanslag verzoeken die u op de werknemers kunt verhalen. U moet de daarvoor noodzakelijke gegevens aanleveren. De fiscus berekent dan de loonheffingen per werknemer volgens de situatie waarin u de loonbestanddelen toentertijd juist zou hebben verwerkt. De Belastingdienst is niet verplicht om tegemoet te komen aan uw verzoek tot een verhaalbare naheffingsaanslag. Dat zal bijvoorbeeld niet gebeuren in de volgende situaties:

  • Het gaat om loonbestanddelen waarover u zelf eindheffing had moeten toepassen.
  • Uw onderneming heeft het loonbestanddeel netto toegezegd aan de werknemers.
  • Het is voor u onmogelijk om de loonheffingen te verhalen op de werknemers (bijvoorbeeld bij een rommelige administratie die het onmogelijk maakt om op werknemersniveau de benodigde gegevens te achterhalen voor berekening van de loonheffingen).
  • Het is voor u juridisch onmogelijk om de loonheffingen te verhalen op de werknemers.

Het kan ook zijn dat de Belastingdienst uit zichzelf geen eindheffing toepast bij een naheffingsaanslag. De fiscus stuurt u zo’n (voor bezwaar vatbare!) beschikking dat hiervoor is gekozen, als:

  • er geen praktische bezwaren zijn om een op de werknemers verhaalbare naheffingsaanslag op te leggen (bijvoorbeeld als het om een klein aantal werknemers gaat);
  • eindheffing voor één of meer werknemers onbedoelde financiële voordelen zou hebben (bijvoorbeeld een tariefvoordeel of een hogere toeslag).

per werknemer corrigeren

In deze twee gevallen is er dus geen sprake van eindheffing maar van loon voor de werknemers (voor álle loonheffingen). U moet dan de loonaangifte(n) per werknemer corrigeren en bijvoorbeeld ook hun jaaropgaven. Bedenk daarom bij een mogelijk verzoek tot een verhaalbare naheffingsaanslag goed of de financiële winst opweegt tegen de (administratieve) rompslomp.

Het daadwerkelijk verhalen kan lastig zijn als de betreffende werknemers niet meer bij uw onderneming werken of als zij niet meer in leven zijn. En huidige werknemers nemen u het verhalen van een eerder niet ingehouden bedrag – door uw fout – mogelijk niet in dank af.

Boete

interne boetedeskundige

Een naheffingsaanslag kan gepaard gaan met een boete. In paragraaf 8.2, 8.4 en 8.5 vindt u meer informatie over de mogelijke boetes in diverse verzuimsituaties. Om de schuldvraag zo objectief mogelijk vast te stellen, bepaalt een interne boetedeskundige van de Belastingdienst de hoogte van het boetebedrag. Zo’n boetedeskundige is bijvoorbeeld verder niet bij een looncontrole betrokken.

Belastingrente

periode

Bij naheffingsaanslagen loonheffingen is uw onderneming meestal ook belastingrente verschuldigd. De Belastingdienst berekent dit percentage van 4% (2022) over de periode van 1 januari van het jaar waarop de naheffing betrekking heeft, tot en met de datum waarop u de naheffingsaanslag uiterlijk moet hebben betaald, zijnde de datum van de aanslag plus 14 kalenderdagen.

Bij een correctie op grond van een verplichting daartoe van de Belastingdienst (zie paragraaf 8.1), hoeft uw onderneming geen belastingrente te betalen als u de correctie vóór 1 april van het volgende jaar indient. Bij een correctie op eigen initiatief betaalt u sowieso geen belastingrente.