5.1 Convenanten
uitgangspunten vastgelegd
In een convenant worden de uitgangspunten vastgelegd van hoe de Belastingdienst en uw onderneming met elkaar omgaan op basis van horizontaal toezicht. Deze afspraken zijn gericht op de volgende zaken:
- een effectieve en efficiënte werkwijze;
- actueel inzicht in de relevante gebeurtenissen;
- een snelle standpuntbepaling door de Belastingdienst;
- meer rechtszekerheid voor uw onderneming.
aantal is flink gestegen
De Belastingdienst sluit convenanten met individuele organisaties, (koepel)organisaties van fiscaal dienstverleners en brancheorganisaties die werkzaam zijn in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Het aantal organisaties dat een convenant voor horizontaal toezicht heeft gesloten, is de afgelopen jaren flink gestegen.
Via belastingdienst.nl kunt u de gesloten convenanten in de diverse rubrieken downloaden, om bijvoorbeeld eens te zien wat er in zo’n convenant zoal wordt vastgelegd.
Meer
gesprekken
Horizontaal toezicht bestaat uit meer dan alleen het sluiten van convenanten. Bij dit toezicht hoort bijvoorbeeld ook de vooringevulde aangifte inkomstenbelasting voor particulieren. Of denk aan de gesprekken die de Belastingdienst voert met softwareleveranciers over mogelijke verbeteringen in hun pakketten.
Als er een probleem of onjuiste toepassing in fiscale software wordt ontdekt, zal de Belastingdienst dit samen met de softwareleverancier proberen op te lossen en – als dat kan – integraal verhelpen voor alle gebruikers of klanten.
Einde
gewijzigde omstandigheden
Een horizontaaltoezichtconvenant blijft van kracht totdat de fiscus of u het wil beëindigen. Ook gewijzigde omstandigheden kunnen aanleiding zijn om het convenant op te zeggen. Een HT-FD-convenant (met fiscaal dienstverleners, zie paragraaf 5.3) heeft standaard een looptijd van vijf jaar.
Het is niet helemaal duidelijk wanneer een organisatie het vertrouwen van de fiscus verliest en er weer wordt teruggegrepen op de reguliere werkwijze van controle achteraf.