U bent hier

10.1 Bezwaarfase

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

via beschikking

De eerste stap in een fiscale procedure is zoals gezegd het aantekenen van bezwaar. U kunt dat echter alleen doen als de beslissing van de Belastingdienst via een voor bezwaar vatbare beschikking is genomen. Is dat het geval, dan staat in die beschikking precies hoe, waar en voor wanneer u uw bezwaar moet indienen.

niet gelijk aan bezwaar

Let op dat het indienen van een correctie niet gelijk staat aan het maken van bezwaar (of een verzoek om teruggaaf). Dat is ook niet nodig, omdat u de financiële gevolgen van de correctie meestal zelf kunt verrekenen met de loonaangifte waarbij u de correctie meestuurt (zie ook hoofdstuk 4).

Vertegenwoordigen

ook de werknemer

U hoeft het instellen van bezwaar niet per se zelf te verzorgen. Uw onderneming kan zich hiervoor laten vertegenwoordigen, door bijvoorbeeld een accountant of adviseur. Overigens kan ook de werknemer – als belanghebbende van de door u op zijn loon ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen – bezwaar aantekenen.

Verloop fiscale procedure versnellen

prorogatie

Als van tevoren duidelijk is dat het instellen van bezwaar nergens toe zal leiden, kunt u deze fase overslaan en direct in beroep gaan. Op die manier verliest u niet onnodig tijd aan de bezwaarfase om uiteindelijk toch in de beroepsfase te komen. Dit kan bijvoorbeeld spelen als u de kwestie al heeft besproken met de Belastingdienst en het duidelijk is dat de standpunten niet zullen wijzigen. In uw bezwaar moet u dan om zogeheten prorogatie verzoeken. Als de fiscus akkoord gaat met de prorogatie, wordt uw bezwaarschrift doorgestuurd naar de rechtbank, waar het dan als een beroepschrift in behandeling wordt genomen.