11.3 Cassatiefase
bij de Hoge Raad
Als laatste fase in een fiscale procedure kunt u in cassatie gaan bij de Hoge Raad. In de uitspraak van het gerechtshof staat precies vermeld hoe u dat moet doen.
proceskostenvergoeding
Uw cassatieberoepschrift moet binnen zes weken na de uitspraak van het hof op uw hoger beroep bij de Hoge Raad binnen zijn. Hierin moet u onder andere naam, adres en handtekening van de indiener opnemen en een dagtekening. Verder moet duidelijk worden aangegeven dat het om een beroep in cassatie gaat en welk belang of bedrag in het geding is. Vermeld ook tegen welke uitspraak op hoger beroep u in verweer komt en zorg voor een goede motivering. Vergeet ook het verzoek om proceskostenvergoeding niet en het meesturen van alle relevante documenten. Qua al dan niet tijdige indiening van uw cassatieberoep gelden dezelfde aandachtspunten als in de bezwaarfase (zie paragraaf 10.2).
De Hoge Raad kijkt bij cassatie niet meer inhoudelijk naar de kwestie, maar gaat puur na of de lagere rechters het recht juist hebben toegepast en of zij alle feiten juist hebben meegewogen.
zelf uitspraak doet
De cassatiefase is meestal een volledig papieren procedure. Er vindt dan ook zelden een zitting plaats. De uitkomst van deze fase kan zijn dat de Hoge Raad uw cassatieberoep verwerpt of de eerdere uitspraak van het hof of de rechtbank vernietigt en dan zelf een uitspraak doet of de zaak terugverwijst naar een ander(e) hof of rechtbank.