8.1 Overeenkomst van opdracht
partij
tot iets anders leiden
Een overeenkomst van opdracht is volgens het BW ‘de overeenkomst waarbij de ene partij – de opdrachtnemer – zich tegenover de andere partij – de opdrachtgever – verbindt anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst werkzaamheden te verrichten die tot iets anders leiden dan een werk van stoffelijke aard, het bewaren van zaken, het uitgeven van werken of het (doen) vervoeren van personen of zaken’. Bij een overeenkomst van opdracht gaat het (kort gezegd) om dienstverlening.
Overeenkomst van opdracht in de praktijk
Voorbeelden van mensen die werken op grond van een overeenkomst van opdracht zijn:
- accountants;
- advocaten;
- architecten;
- deurwaarders;
- dierenartsen;
- incassomedewerkers;
- makelaars;
- notarissen;
- post- of pakketbezorgers;
- veilinghouders.
Dienstbetrekking
onder de noemer
De WML schaart ook de arbeidsverhouding waarbij tegen beloning arbeid wordt verricht op basis van een overeenkomst van opdracht onder de noemer ‘dienstbetrekking’. Hierdoor heeft de persoon met een overeenkomst van opdracht ook recht op het minimumloon.
waarbij wordt bemiddeld
niet slechts bijkomstig
Dat geldt voor alle overeenkomsten van opdracht, dus bijvoorbeeld ook voor een opdrachtovereenkomst voor maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en zorgverlening betaald uit een persoonsgebonden budget. Ook de arbeidsverhouding op grond van een overeenkomst van opdracht waarbij tegen beloning wordt bemiddeld bij de totstandbrenging van één of meer overeenkomsten tussen de opdrachtgever en derden valt onder de WML. Hierbij mag het echter niet slechts gaan om een bijkomstige werkzaamheid en mag de opdrachtnemer zich normaal gesproken niet door meer dan twee andere personen laten bijstaan.
Geen ‘dienstbetrekking’ volgens WML
bedrijf
Een overeenkomst van opdracht in het kader van de uitoefening van een bedrijf of de zelfstandige uitoefening van een beroep wordt niet onder de dienstbetrekking van de WML geschaard. Hier geldt het minimumloon dus niet voor (zie ook paragraaf 8.3).
En ook de arbeidsverhouding van degene die op grond van een overeenkomst tegen beloning kinderen opvangt in het kader van gastouderopvang zoals bedoeld in de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, waarbij de opvang plaatsvindt op het woonadres van de gastouder, valt niet onder de WML. Dit vanwege de bijzondere aard van de arbeidsverhouding.