U bent hier

8.1 Correctieverplichting

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

werknemersgegevens

Als de controleambtenaar onjuistheden in uw aangiften loonheffingen heeft aangetroffen, kan het zijn dat daarvoor correctieverplichtingen worden opgelegd. Dat zal zeker gebeuren als het om onjuistheden in de werknemersgegevens in de loonaangifte gaat. Het is namelijk van groot belang dat die gegevens juist zijn, omdat ze terechtkomen in de polisadministratie van UWV en onder andere dienen om het recht op en de hoogte van een eventuele uitkering te bepalen.

per brief

U krijgt de correctieverplichting per brief opgelegd. Omdat de kans groot is dat het hierbij gaat om aangiften van een vorig kalenderjaar en de aangiftetermijn van het laatste aangiftetijdvak van dat jaar dus al is verstreken, zult u de onjuistheden moeten corrigeren via een los correctiebericht.

De Belastingdienst controleert of u zich aan de correctieverplichting houdt. Gebeurt dat niet, niet tijdig of onvolledig, dan is er in principe sprake van een correctieverzuim. Als zo’n verzuim herhaaldelijk voorkomt, kan uw onderneming een verzuimboete van maximaal € 1.319 krijgen.

Achterwege

geen correctie

eindheffing

Soms wegen de (uitkerings)belangen van werknemers niet op tegen het administratieve werk dat u heeft van het corrigeren van de werknemersgegevens. U kunt de fiscus dan schriftelijk verzoeken een naheffingsaanslag op te leggen, waardoor u geen correctie meer hoeft te doen. In uw verzoek moet u de bedragen specificeren waarvoor u de naheffing vraagt. Bij zo’n naheffing in plaats van een correctie betaalt uw onderneming niet alleen de (regulier) verschuldigde premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zorgverzekeringswet, maar ook de loonbelasting/premie volksverzekeringen. De loonbelasting/premie volksverzekeringen betaalt u dan in de vorm van eindheffing.

U kunt overigens alleen om een naheffing in plaats van een correctie vragen bij fouten in loonbestanddelen of tariefsverschillen die niet of bezwaarlijk zijn te individualiseren. Verder moet u aannemelijk maken dat het achterwege laten van de correctie geen onevenredig nadelige gevolgen heeft voor eventuele uitkeringen van UWV aan de werknemers.