7.2 Consequenties controle
Oordeelt de controleambtenaar dat uw salarisadministratie helemaal in orde is, dan heeft u niets te vrezen. Is dat echter niet het geval, dan kunnen correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes volgen.
Correcties
diverse mogelijkheden
voorkomen
gering fiscaal belang
Als er correcties nodig zijn, zijn er diverse mogelijkheden:
- Correcties die vaststaan: deze correcties moeten sowieso gebeuren omdat de uitvoeringsregels geen afwijking dulden, bijvoorbeeld bij de toepassing van een verkeerd premiepercentage.
- Correcties die u misschien nog kunt voorkomen: dit zijn de voorgenomen correcties die u tijdens het eindgesprek kunt betwisten en bijvoorbeeld door extra informatie of een goede argumentatie alsnog van tafel kunt halen.
- Correcties die de inspecteur laat zitten: als de geconstateerde onjuistheden slechts een gering fiscaal belang hebben, zal de belastinginspecteur volstaan met deze zaken te benoemen maar verdere correctie achterwege laten. Het is dan uiteraard de bedoeling dat u deze zaken in het vervolg wel correct afhandelt.
Als de controleambtenaar (opnieuw) onjuistheden aantreft waarvan een inspecteur eerder de correctie liet zitten vanwege het geringe fiscale belang, volgt nu wel een correctie. Hoogstwaarschijnlijk krijgt u dan ook een boete.
meteen tijdens eindgesprek
De financiële consequenties van bepaalde correcties kunt u op de werknemers verhalen. Hiervoor moet u de inspecteur om een verhaalbare naheffingsaanslag vragen. Dat kunt u al meteen tijdens het eindgesprek doen, maar u kunt echter ook nog in de bezwaarfase vragen om oplegging van een verhaalbare naheffing. Meer informatie over (verhaalbare) naheffingsaanslagen en boetes vindt u in hoofdstuk 8.
Vergrijp
grove schuld, opzet of fraude
Het is ook aan de controleambtenaar om bij geconstateerde onjuistheden te bepalen of hierbij sprake is van grove schuld, opzet of fraude door uw onderneming. Dit is namelijk bepalend voor of er een vergrijpboete wordt opgelegd en de hoogte ervan.
Er is bijvoorbeeld sprake van opzet als overwerk van werknemers zwart is uitbetaald. En bij de nalatigheid van niets bij het loon van werknemers tellen voor lunches in de bedrijfskantine, die u ook niet als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte heeft gebracht, is er – afhankelijk van de overige omstandigheden – sprake van opzet of van grove schuld.
Softwarefouten soms voor uw rekening
van u verwacht
De controleambtenaar rekent onjuistheden die zijn ontstaan door een toepassingsfout in uw salarissoftware soms toe aan uw onderneming. De inspecteur kan bijvoorbeeld stellen dat er van u mag worden verwacht dat u af en toe een salarisberekening controleert ter toetsing van de werking van de software. Als u dat niet doet, kan dat worden uitgelegd als grove onachtzaamheid.
gelegenheid om te reageren
Als de belastinginspecteur uw onderneming een vergrijpboete wil opleggen, moet hij u dat schriftelijk laten weten, inclusief een motivatie over het waarom. U wordt altijd in de gelegenheid gesteld om te reageren op dat voornemen, wat eveneens schriftelijk moet gebeuren en voorzien van een motivatie. Het is echter verstandig om hiervoor eerst advies in te winnen bij een boetedeskundige.
definitief laten weten
De controleambtenaar kan de voorgenomen vergrijpboete naar aanleiding van uw reactie handhaven, verlagen of kwijtschelden. In de eerste twee gevallen moet hij de hoogte van en motivatie voor de uiteindelijk opgelegde vergrijpboete altijd definitief aan u laten weten. U heeft in een later stadium nog de mogelijkheid om hiertegen bezwaar aan te tekenen (zie paragraaf 9.1).
Verzuim
Is er bij de geconstateerde onjuistheden geen sprake van grove schuld, opzet of fraude, dan kan de belastinginspecteur u nog wel een verzuimboete opleggen (zie paragraaf 8.3). Hiervan hoeft de inspecteur u niet van tevoren noch definitief op de hoogte te stellen.