7.1 Eindgesprek
standpunten bespreken
Het afsluitende gesprek dient om de (voorlopige) standpunten van de controleambtenaar te bespreken. Hierbij kunt u afspreken hoe uw onderneming bepaalde zaken (beter) moet (gaan) afhandelen en zal de inspecteur de op grond van zijn bevindingen voorgenomen consequenties toelichten.
Als de controleambtenaar geen datum prikt of u een indicatie geeft voor op welke termijn het eindgesprek van de controle zal plaatsvinden, vraag hem daar dan zelf naar.
Vooraf
conceptcontrolerapport
De belastinginspecteur kan u voorafgaand aan het eindgesprek een gespreksnotitie of een conceptcontrolerapport toesturen. Een gespreksnotitie is een leidraad voor het eindgesprek, zeker handig als er veel onderwerpen aan bod moeten komen. Via een conceptversie van het controlerapport met alle bevindingen rond en consequenties van de looncontrole (zie paragraaf 7.3), heeft u de kans om u gericht voor te bereiden op het eindgesprek.
goede voorbereiding
Zorg dat die goede voorbereiding op het eindgesprek niet ontbreekt! Want door goede argumenten aan te voeren, een aanvullende verklaring of extra informatie te geven, kunt u een discussie en onderhandeling op gang brengen rond de voorgenomen standpunten van de inspecteur waarmee u het niet eens bent. Hierbij is het ook van belang dat u oudere controlerapporten of reeds gemaakte afspraken met de fiscus goed voor ogen heeft. Mogelijk kunt u immers een beroep doen op opgewekt vertrouwen (zie ook paragraaf 6.2).
De inspecteur hoeft tijdens (de afronding van) de looncontrole niets te doen met uw op- en aanmerkingen. In deze fase zijn dit namelijk slechts informele bezwaren. Pas tegen het eindrapport en eventuele naheffingsaanslagen kunt u officieel bezwaar indienen (zie hoofdstuk 9).
Compromis
verschil van mening
Blijft er tijdens het eindgesprek een verschil van mening bestaan tussen uw onderneming en de controleambtenaar, dan wordt dat meestal opgenomen in het controlerapport. Het is dan te verwachten dat u uiteindelijk bezwaar zult gaan maken tegen de opgelegde naheffingsaanslagen.
oplossing
bewijs
Bij onenigheid over bepaalde onderwerpen kan een fiscaal compromis echter ook uitkomst bieden. Bij zo’n compromis doet u beiden wat water bij de wijn voor een oplossing en spreekt u expliciet af hoe u beiden voor deze kwestie de fiscale regels moet toepassen. Op die manier voorkomt u een gerechtelijke procedure, die veel tijd kost – en dus geen zekerheid op de korte termijn oplevert – en kostbaar is. Degene die zich later wil beroepen op de afspraken van het fiscaal compromis, zal het bijbehorende bewijs moeten overleggen. Bewaar de gemaakte afspraken dus altijd goed!
Is er eenmaal een fiscaal compromis gesloten, dan kunt u voor de betreffende kwestie later niet meer in bezwaar en beroep. Dat legt de fiscus meestal ook expliciet vast. Slechts in specifieke gevallen van bedrog of misbruik van omstandigheden kan de rechter het compromis negeren.
vaststellingsovereenkomst
De voor een fiscaal compromis gemaakte afspraken worden meestal vastgelegd in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen de compromispartijen – zijnde de Belastingdienst en uw onderneming – met daarin de gemaakte afspraken. Hierbij is ook precies aangegeven voor welke periode deze gemaakte afspraken gelden.
Het compromis geldt pas als u de vaststellingsovereenkomst beiden heeft ondertekend. Daarna kunt u vertrouwen ontlenen aan de overeenkomst, tenzij u hiervoor onjuiste informatie heeft verstrekt of het overduidelijk is dat de afspraken tegen de fiscale wet- en regelgeving ingaan.
De vaststellingsovereenkomst kan als aparte bijlage bij het controlerapport komen. De afspraken van het compromis kunnen echter ook direct in dat rapport worden opgenomen in plaats van in een aparte overeenkomst.
niet geldig
standaard opgenomen
Als uw eventuele externe adviseur het fiscaal compromis heeft gesloten terwijl uw onderneming hem die bevoegdheid uitdrukkelijk niet heeft gegeven, is het compromis niet geldig. Anders bent u er wel gewoon aan gebonden. Verder verliest een fiscaal compromis zijn geldigheid als wetgeving, jurisprudentie of beleid rond de betreffende kwestie wijzigt. Dat staat ook altijd standaard in de vaststellingsovereenkomst opgenomen. Het compromis kan uiteraard ook door één van beide partijen worden opgezegd, maar nooit met terugwerkende kracht.
Aanwezigen bij het eindgesprek
grote belangen
Bij een eindgesprek na een looncontrole moet in elk geval ook iemand van uw onderneming aanwezig zijn die bevoegd is om financiële beslissingen te nemen. Verder kan het – vanwege de grote belangen die kunnen spelen – verstandig zijn dat ook uw eventuele adviseur aanwezig is, of dat u hem in elk geval vooraf om advies vraagt. Uw aanwezigheid bij het eindgesprek is om twee redenen handig:
- U beschikt waarschijnlijk over eventuele aanvullende achtergrondinformatie die het standpunt van de inspecteur nog kan doen veranderen.
- Voor uw dagelijkse praktijk is het goed om te weten welke afspraken er met de controleambtenaar worden gemaakt naar aanleiding van de looncontrole.