U bent hier

1.1 Looncontrole in het kort

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

brief

boekenonderzoek

De Belastingdienst kondigt een bezoek voor een looncontrole meestal van tevoren per brief aan – inclusief datum en achtergrond van het bezoek – zodat u zich erop kunt voorbereiden. Uw loonaangiften en salarisadministratie kunnen overigens ook onder de loep worden genomen vanwege een boekenonderzoek gericht op (onder andere) de loonheffingen. Van een boekenonderzoek wordt u altijd van tevoren op de hoogte gesteld. Bij een boekenonderzoek kan de Belastingdienst een bepaalde periode nader bekijken of bepaalde onderdelen van uw loonaangiften en salarisadministratie controleren.

De Belastingdienst kan ook vragen om informatie over uw onderneming (of de belastingheffing van derden) zónder een looncontrole in te stellen. Aan zo’n verzoek – bijvoorbeeld een vragenbrief over een bepaalde aangifte loonheffingen – moet u meewerken (zie ook hoofdstuk 6).

voorbereiding

Buiten uw tijd die de feitelijke controle in beslag neemt, bent u meestal ook wel even zoet met de voorbereiding. Uitgebreide informatie over de controlemethoden en de gang van zaken voor, tijdens en na de daadwerkelijke controle vindt u in de hoofdstukken 3, 4, 5 en 7.

Meewerken

gegevens verstrekken

Uw onderneming is verplicht om aan een looncontrole mee te werken. Dat betekent dat u de controleambtenaar toegang moet geven tot uw gebouwen, de benodigde gegevens en inlichtingen moet verstrekken, inzage in uw administratie moet geven en moet toestaan dat hiervan kopietjes worden gemaakt. Ook moet u hem uitleggen hoe uw administratie is opgezet, zodat hij de controle binnen een redelijke termijn kan afhandelen. Meer informatie over uw rechten en plichten tijdens een looncontrole vindt u in hoofdstuk 6.

Gevolgen

onjuistheden

Een looncontrole kan uiteraard de nodige financiële gevolgen hebben. Als de controleambtenaar onjuistheden aantreft bij uw onderneming, kan dat tot correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en eventueel ook boetes leiden (zie hoofdstuk 8). Als u hiertegen in opstand wilt komen, kunt u een gerechtelijke procedure starten (zie hoofdstuk 9).