U bent hier

11.2 Gericht vrijgesteld

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: april 2022

standaardvoorwaarde

Voor bepaalde vormen van loon in natura geldt een gerichte vrijstelling. Dat houdt in dat u de verstrekking of terbeschikkingstelling onbelast kunt doen zónder dat dit ten koste gaat van uw vrije ruimte. Als standaardvoorwaarde hierbij geldt aanwijzing ervan als eindheffingsloon, maar door de vrijstelling die er dan geldt, neemt dit eindheffingsloon dus geen vrije ruimte in beslag.

Verschil in aanwijzen als eindheffingsloon

geen verplichting

Zoals gezegd, snoept eindheffingsloon waarvoor een gerichte vrijstelling geldt niets van uw vrije ruimte af. Dat geldt ook voor als eindheffingsloon aangewezen loon in natura waarop een nihilwaardering van toepassing is. Het grote verschil is echter dat aanwijzing als eindheffingsloon voor een nihilwaardering geen verplichting is om onbelast te zijn voor de werknemer – door de toegekende waarde van € 0 is dat immers feitelijk sowieso het geval – terwijl dat bij een gerichte vrijstelling juist een vereiste is.

Voorwaarden

Naast de standaardvoorwaarde van aanwijzing als eindheffingsloon gelden er vaak specifieke voorwaarden voor de gerichte vrijstelling. In hoofdstuk 12 vindt u deze specifieke voorwaarden.

Bent u op zoek naar de precieze regels voor een bepaalde vergoeding of verstrekking en de bijbehorende gerichte vrijstelling, kijk dan op rendement.nl/fiscaaldossier. Daar vindt u een overzicht van alle gerichte vrijstellingen.