U bent hier

3.9 Vervoer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

Rond het zakelijke vervoer van werknemers geldt er zowel een gerichte vrijstelling als een nihilwaardering.

Kilometervergoeding

zakelijke reiskosten

Voor de (vaste) vergoeding van zakelijke reiskosten geldt een gerichte vrijstelling van maximaal € 0,19 per kilometer. U moet de vergoeding hiervoor uiteraard wel als eindheffingsloon aanwijzen. Het maakt voor deze gerichte vrijstelling verder niet uit of de werknemer met een eigen vervoermiddel reist of met het openbaar vervoer.

Een parkeervoorziening voor werknemers mag u op nihil waarderen, maar alleen als het een parkeergelegenheid óp de werkplek betreft. Is dat niet het geval dan moet u de waarde ervan bij de werknemer belasten of desgewenst als eindheffingsloon in de vrije ruimte onderbrengen.

Plaatsbewijzen

openbaar vervoer

Voor de verstrekking en terbeschikkingstelling van losse plaatsbewijzen voor zakelijke reizen met het openbaar vervoer geldt een gerichte vrijstelling, onder voorwaarde dat u dit als eindheffingsloon aanwijst. Er is dan sprake van vervoer vanwege de werkgever. Voor de vergoeding van de werkelijke zakelijke reiskosten van het openbaar vervoer geldt ook een gerichte vrijstelling. Voorwaarde hierbij is dat u de vergoeding als eindheffingsloon aanwijst en aannemelijk maakt dat de werknemer met het openbaar vervoer heeft gereisd. Hiervoor bewaart u bijvoorbeeld kopie-vervoerbewijzen bij uw administratie.

Abonnement

Ook de verstrekking (en vergoeding) van een ov-abonnement en voordeelabonnement is gericht vrijgesteld als u deze als eindheffingsloon aanwijst. Hierbij geldt verder bij een voordeelabonnement dat als de prijs ervan hoger is dan de korting, u het verschil als loon bij de werknemer of desgewenst als eindheffingsloon moet verwerken. Bij een ov-abonnement is de gerichte vrijstelling afhankelijk van voldoende zakelijk gebruik.

Voor de terbeschikkingstelling van ov-abonnementen en voordeelabonnementen die recht geven op een korting van maximaal 50% op de standaardtarieven geldt een nihilwaardering. Hierbij geldt als voorwaarde dat de werknemer het abonnement (ook) gebruikt voor reizen voor het werk. Bij de terbeschikkingstelling van een ov-abonnement moet het hiervoor gaan om zakelijk gebruik op minstens 10% van de werkdagen in het loontijdvak.

Als werknemers zakelijk met een taxi, boot of vliegtuig moeten reizen, geldt voor vergoeding van de werkelijke kosten een gerichte vrijstelling onder voorwaarde van aanwijzing als eindheffingsloon. Hierbij geldt er géén vrijstellingsmaximum van € 0,19 per zakelijke kilometer.