U bent hier

3.2 Eten en drinken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

Rond eten en drinken voor werknemers kan zowel een nihilwaardering als een gerichte vrijstelling gelden.

Consumpties

geringe waarde

Voor op de werkplek verstrekte consumpties die geen deel uitmaken van een maaltijd, geldt een nihilwaardering. Het gaat hier om zaken als frisdrank, koffie, thee, fruit, snacks, soep of andere tussendoortjes van geringe waarde. Als de consumpties onderdeel van een maaltijd vormen, gelden er andere regels (zie de volgende pagina).

vergoeding is belast

Een vergoeding voor consumpties op de werkplek is belast loon voor de loonheffingen, dat u hetzij bij de werknemer, hetzij via uw vrije ruimte moet verwerken.

Voor de nihilwaardering van consumpties maakt het niet uit of u ze onder werktijd verstrekt aan de werknemers of niet, zolang u de verstrekking maar op de werkplek doet.

Feest

locatie is bepalend

Bij een evenement zoals een personeelsfeest, Sinterklaasfeest, receptie en dergelijke is de locatie bepalend voor hoe u de consumpties voor de loonheffingen moet behandelen:

  • Bij een evenement op de werkplek zijn de daar aan de werknemers (en eventueel hun partners en kinderen) verstrekte consumpties onbelast. Dit geldt ook voor werknemers van andere locaties, kantoren of vestigingen van uw onderneming en voor werknemers van werkgevers met wie uw onderneming de concernregeling toepast.
  • Bij een evenement op een externe locatie bij een derde zijn de verstrekte consumpties loon voor de werknemer of desgewenst eindheffingsloon in uw vrije ruimte.

kosten niet splitsen

Bij een extern evenement waarbij het zakelijke karakter voorop staat en het feestelijke karakter slechts van bijkomstig belang is, zijn de consumpties onbelast. U hoeft de kosten dan niet te splitsen in zakelijk en consumptief.

Maaltijden

Voor de verstrekking van (en vergoeding voor) maaltijden – inclusief de consumpties die daar deel van uitmaken – geldt een gerichte vrijstelling. U moet de verstrekking (of vergoeding) wel als eindheffingsloon aanwijzen én de maaltijd moet een meer dan bijkomstig zakelijk karakter hebben.

Bij vergoeding van een zakelijke maaltijd mag u de werkelijke kosten onbelast vergoeden of het normbedrag voor kantinemaaltijden aanhouden van € 3,20 per maaltijd. Dit geldt ongeacht waar de werknemer de kosten maakt.

tijdelijk verblijf

Van een meer dan bijkomstig zakelijk belang is in elk geval sprake als de werknemer door zijn werk niet tussen 17.00 en 20.00 uur thuis kan eten. Verder heeft een maaltijd een meer dan bijkomstig zakelijk karakter bij (on)verwacht overwerk of werk op koopavonden, therapeutisch mee-eten en werkzaamheden aan boord van boorplatforms, kermiswagens, schepen en vliegtuigen.

Ook maaltijden als onderdeel van tijdelijk verblijf van de werknemer (zie ook paragraaf 3.8) zijn gericht vrijgesteld. Van zulke maaltijden is sprake bij dienstreizen, reizen van ambulante werknemers, reizen tussen een tijdelijke verblijfsplaats en de werkplek vanwege zakelijke redenen om (nog) niet bij de werkplek te gaan wonen en zakelijke besprekingen met klanten buiten de vaste werkplek.