1.1 Kwalificatie als loon
fiscale definitie
Het Burgerlijk Wetboek stelt dat loon een tegenprestatie is voor geleverde arbeid. Feitelijk strekt het loonbegrip zich echter verder uit dan dat. Dat wordt ook duidelijk als wordt gekeken naar de fiscale definitie van loon, die uiteraard voor u van groot belang is.
Fiscaal gezien kwalificeert elk voordeel voor werknemers dat uit de dienstbetrekking voortvloeit als loon. Het hoeft daarbij niet per se om betalingen aan werknemers in geld te gaan. Ook beloningen in natura vallen onder het fiscale loonbegrip, bijvoorbeeld een auto van de zaak of een geschenk.
Verder
geen verrichte arbeid
Het fiscale loonbegrip is dus veelomvattend, en gaat bovendien verder dan alleen loon als tegenprestatie voor verrichte arbeid. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een werknemer ziek is. Ook dan loopt de loonbetaling in principe gewoon door, terwijl er geen verrichte arbeid tegenover staat. Datzelfde geldt als de werknemer met vakantie gaat of een andere betaalde verlofvorm opneemt.
niet van de werkgever
Het fiscale loon bestaat verder niet alleen uit loon waar de werknemers volgens een (collectieve) arbeidsovereenkomst recht op hebben. Ook spontane of vrijwillige beloningen van de werkgever gelden als loon, zoals een cadeau bij een dienstjubileum. En ook beloningen die niet van de werkgever maar van derde partijen afkomstig zijn, vallen in principe onder het fiscale loon. Denk bijvoorbeeld aan fooien in de horecasector.
Niet álles wat werknemers van uw onderneming ontvangen, geldt als loon. Vergoedingen van of verstrekkingen voor intermediaire kosten en bepaalde voordelen zonder relatie met de dienstbetrekking (waar bijvoorbeeld de persoonlijke relatie of medeleven overheerst), zijn geen loon.