U bent hier

12.1 Belastingdienst

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2021

datum van het einde

Via de aangifte loonheffingen laat u de Belastingdienst weten dat het dienstverband met een werknemer is geëindigd. U vult hiervoor bij de werknemersgegevens in de loonaangifte over het betreffende tijdvak de datum van het einde van de inkomstenverhouding in (de laatste dag van de dienstbetrekking). Verder moet u via een code aangeven waarom zijn arbeidsovereenkomst is geëindigd, bijvoorbeeld:

  • opzegging door uw onderneming in de proeftijd (code 01);
  • opzegging door uw onderneming met toestemming van UWV (code 02);
  • met wederzijds goedvinden op uw initiatief (code 04);
  • ontslag op staande voet (code 21);
  • van rechtswege vanwege het verstrijken van de afgesproken duur van de arbeidsovereenkomst (code 30).

code die meest aansluit

Als er meerdere codes van toepassing zijn, moet u de code invullen die het meest aansluit bij de betreffende situatie.

Via de rubriek Datum einde inkomstenverhouding komt het einde van het dienstverband ook in de polisadministratie van UWV terecht. De reden (code) van het einde van de arbeidsovereenkomst is nodig zodat UWV het recht op een uitkering op de juiste manier kan vaststellen.

Intrekking

inhoudingsplicht eindigt

mededeling

nihilaangiften

Het vertrek van de werknemer kan inhouden dat daarmee de inhoudingsplicht van uw onderneming eindigt. Dat is het geval als u geen personeel meer in dienst heeft en geen loon meer betaalt. Als u vermoedt dat uw organisatie door het einde van de dienstbetrekking minstens 12 maanden niet meer inhoudingsplichtig zal zijn, moet u de Belastingdienst dat schriftelijk laten weten binnen een maand na afloop van het laatste aangiftetijdvak van inhoudingsplicht. De fiscus trekt dan uw aangifteverplichting voor toekomstige tijdvakken in. Hiervoor ontvangt u een ‘Mededeling intrekking aangiftebrief’, waarin precies staat per wanneer u geen loonaangifte meer hoeft te doen. Zolang u deze mededeling nog niet heeft gekregen, moet u nihilaangiften doen. Als u verwacht korter dan 12 maanden geen personeel in dienst te hebben, hoeft u dat niet aan de Belastingdienst door te geven. U moet die periode dan wel nihilaangiften doen.

Let op dat u er ook in deze situaties wel gewoon voor moet zorgen dat aan de fiscale bewaarplicht wordt voldaan!

Auto van de zaak ná einde dienstverband

mag blijven gebruiken

Als de werknemer zijn auto van de zaak mag blijven gebruiken na uitdiensttreding, blijft uw onderneming inhoudingsplichtig voor dit loon. U berekent loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) over het voordeel van het privégebruik volgens de groene tabel. Verder is uw onderneming over het voordeel werkgeversheffing Zorgverzekeringswet verschuldigd.

Aangezien de ex-werknemer geen loon heeft waarop u de loonheffing kunt inhouden, moet u het bedrag op hem verhalen. Als u dat niet doet, heeft de ex-werknemer hier voordeel van. Dit voordeel moet u dan als nettoloon behandelen en omrekenen naar een brutoloon en belasten.