U bent hier

7.2 Verzekeraars

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2021

vaak vergeten

In de praktijk wordt vaak vergeten om een nieuwe werknemer aan te melden bij de verzekeraars waar de onderneming aan de dienstbetrekking gerelateerde (collectieve) verzekeringen heeft lopen. De aanmelding kan meestal elektronisch gebeuren.

Wanneer uw organisatie de nieuwe werknemer precies moet aanmelden – direct bij indiensttreding of na verloop van tijd – kunt u navragen bij de betreffende verzekeraar.

gekozen

Hierna volgen enkele voorbeelden van collectieve verzekeringen die uw organisatie kan hebben, waar u een nieuwe werknemer dus zult moeten aanmelden.

Eigenrisicodragersverzekering

Uw onderneming kan ervoor hebben gekozen om eigenrisicodrager voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en/of Ziektewet (ZW) te zijn. U kunt in dat geval een eigenrisicodragersverzekering hebben afgesloten, om ervoor te zorgen dat uw onderneming een vergoeding krijgt voor de uitkeringen die aan (ex-)werknemers zijn verschuldigd.

Verzuimverzekering

opvangen

ondergrens

kan lastig zijn

Om de loondoorbetalingsverplichting van 104 weken bij ziekte van werknemers op te vangen, kan uw onderneming een verzuimverzekering hebben afgesloten om dit financiële risico af te dekken. Uw loondoorbetalingsplicht bedraagt volgens de wet 70% van het loon in beide ziektejaren. In het eerste ziektejaar geldt daarbij het voor de werknemer geldende wettelijk minimumloon als ondergrens. Op grond van bijvoorbeeld een collectieve arbeidsovereenkomst kan uw onderneming verplicht zijn om een hoger percentage van het loon door te betalen tijdens ziekte.

MKB verzuim-ontzorgverzekering

ontzorgen in brede zin

Zeker voor kleinere werkgevers kan het lastig zijn om aan alle verplichtingen te voldoen bij ziekteverzuim van werknemers. Daarom is op 1 januari 2020 speciaal voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) de MKB verzuim-ontzorgverzekering in het leven geroepen. Deze verzekering gaat net een stapje verder dan een reguliere verzuimverzekering. Met de verzekering is namelijk niet alleen de loondoorbetaling bij ziekte afgedekt maar er zit ook professionele en actieve begeleiding bij het verzuim en de re-integratie inbegrepen. Het gaat dus om het ontzorgen van de werkgever in brede zin bij ziekte van werknemers.

Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een tool die diverse MKB verzuim-ontzorgverzekeringen op verschillende punten met elkaar vergelijkt.

WGA-hiaatverzekering

flinke achteruitgang

Als een werknemer in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) terechtkomt, krijgt hij in eerste instantie een loongerelateerde uitkering. Als de werknemer daarna overgaat naar een WGA-vervolguitkering baseert UWV de uitkering op het voor hem geldende minimumloon. Dat kan een flinke inkomensachteruitgang voor de werknemer inhouden. Met een WGA-hiaatverzekering kan uw onderneming zo’n daling in het inkomen voor uw werknemers opvangen. De verzekering zorgt voor een aanvulling op de uitkering tot een bepaald percentage van het loon dat de werknemer eerst verdiende.

Zorgverzekering

korting op de premie

Uw onderneming kan een collectieve zorgverzekering hebben afgesloten waarbij de nieuwe werknemer zich kan aansluiten. Vaak biedt zo’n collectieve verzekering de werknemer – en zijn gezinsleden – als voordeel een korting op de premie voor zowel de basisverzekering als aanvullende verzekeringen. Zo’n collectiviteitskorting vormt geen loon voor de werknemer. Het is namelijk het collectief dat de korting regelt en niet zozeer de dienstbetrekking met uw organisatie, waardoor er geen sprake is van een voordeel uit dienstbetrekking.

Als de werknemer gebruik wil maken van uw collectieve zorgverzekering kan hij de verschuldigde verzekeringspremie gewoon zelf aan de verzekeraar betalen. U kunt ook afspreken dat u de premie op zijn nettoloon inhoudt en voor hem afdraagt aan de zorgverzekeraar.

afschaffen

Waarschijnlijk komt de mogelijkheid van collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering per 2023 te vervallen. Omdat het beoogde doel van de korting in de praktijk niet wordt gerealiseerd, wil de overheid de kortingsmogelijkheid afschaffen. Per 2020 was de toegestane collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering al teruggebracht van 10% naar 5%, maar dit heeft onvoldoende resultaat gehad.

blijven toegestaan

Alleen de collectiviteitskorting op premie voor de basiszorgverzekering zal worden afgeschaft. Collectiviteiten op zich mogen blijven bestaan – waaraan zorgverzekeraars ook een financieel voordeel mogen verbinden, zolang dit voordeel maar geen korting op de basispremie is – en ook collectiviteitskortingen op aanvullende zorgverzekeringen blijven toegestaan.