10.1 Grensoverschrijdend
niet tot Nederland beperken
Aanneming van werk of inlening van personeel hoeft zich uiteraard niet tot Nederland te beperken. Daarom volgen hierna enkele aandachtspunten voor als er grensoverschrijdend wordt gewerkt.
Buitenlandse onderaannemer
hangt ervan af
Besteedt uw onderneming (een deel van het) werk uit aan een buitenlandse onderaannemer, dan hangt het ervan af of die onderaannemer inhoudingsplichtig is in Nederland. Als dat het geval is, valt de onderaannemer onder uw ketenaansprakelijkheid voor de loonheffingen. Is de buitenlandse onderaannemer echter niet inhoudingsplichtig in Nederland, dan bent u niet aansprakelijk voor zijn loonheffingen.
Buitenlandse aannemer
vaste vertegenwoordiger
uitvoering is bepalend
Gaat het om een buitenlandse aannemer die werk uitbesteedt aan een onderaannemer die in Nederland loonheffingen moet betalen, dan is de locatie van uitvoering van de werkzaamheden bepalend. Is dat:
- in het buitenland: de aannemer is niet aansprakelijk voor niet-betaalde loonheffingen op grond van de ketenaansprakelijkheid;
- in Nederland: dan zijn de volgende partijen aansprakelijk voor nog verschuldigde loonheffingen op grond van de ketenaansprakelijkheid:
- de leider van de vaste inrichting van de buitenlandse aannemer in Nederland;
- de vaste vertegenwoordiger van de buitenlandse aannemer die in Nederland woont of is gevestigd;
- de leider van de werkzaamheden die in Nederland zijn verricht.
Buitenlandse uitlener
loonheffingenplichtig
Werken de arbeidskrachten die een buitenlandse uitlener heeft uitgeleend in Nederland, dan moet de uitlener waarschijnlijk loonheffingen betalen voor hen. Als uw onderneming personeel inleent van een buitenlandse uitlener en de werkzaamheden in Nederland worden uitgevoerd – en de uitlener wordt hierdoor in Nederland loonheffingenplichtig – bent u hiervoor aansprakelijk op grond van de inlenersaansprakelijkheid.
Buitenlandse uitzendkrachten kunnen in Nederland werken met een A1-verklaring, wat inhoudt dat de sociale premies in het land van herkomst worden afgedragen. De buitenlandse uitlener moet uw onderneming hierover informeren en u als inlener moet dit controleren.
vrij in Nederland werken
in alle andere gevallen
Let op dat u altijd nagaat of het ingeleende buitenlandse personeel in Nederland mag werken. Het werken met uitzendkrachten die niet in Nederland aan de slag mogen, kan een boete van € 8.000 per arbeidskracht opleveren van de Nederlandse Arbeidsinspectie. De volgende uitzendkrachten mogen vrij in Nederland werken:
- met nationaliteit EER of Zwitserland;
- met nationaliteit ander land en één van de volgende documenten:
- een geldig paspoort met officiële sticker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met de aantekening ‘Arbeid is vrij toegestaan: tewerkstellingsvergunning niet vereist’;
- een geldige verblijfsvergunning met daarop de aantekening ‘Arbeid is vrij toegestaan: tewerkstellingsvergunning niet vereist’;
- een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid;
- in alle andere gevallen moet het uitzendbureau een tewerkstellingsvergunning van UWV hebben voor de buitenlandse arbeidskracht. Vraag het uitzendbureau dan om een kopie van deze vergunning om in uw administratie te bewaren!
Als een tijdelijke verblijfs- of werkvergunning is verlopen, mag de arbeidskracht pas weer voor u werken als een nieuwe vergunning is afgegeven. Controleer dan of de voorwaarden van die vergunning hetzelfde zijn en er misschien een nieuw identiteitsdocument is afgegeven.
Buitenlandse inlener
Gaat het om een buitenlandse inlener, dan is de locatie van uitvoering van de werkzaamheden van het ingeleende personeel bepalend. Is dat:
- in het buitenland: de inlener is niet aansprakelijk voor de loonheffingen op grond van de inlenersaansprakelijkheid;
- in Nederland: de inlener is aansprakelijk voor de loonheffingen op grond van de inlenersaansprakelijkheid als de uitlener in Nederland loonheffingen moet betalen.