U bent hier

Onderneming & Personeel
Strategische personeelsplanning9. Strategisch plan in de praktijk brengen9.1 SPP praktisch maken

9.1 SPP praktisch maken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: februari 2019

geen prioriteit

Leidinggevenden in uw organisatie hebben te maken met een hectische, vaak onvoorspelbare dagelijkse werkelijkheid die veel van hun aandacht opeist. Zij weten dat ze ook strategisch moeten denken, maar zonder expliciete link met de praktijk van alledag zullen zij er geen prioriteit aan geven. Dus hoe realiseert u nu deze cruciale verbinding tussen strategie en operatie?

9.1.1 Uitvoering eerst

in beeld

dagelijkse praktijk

In het SPP-traject heeft u samen met de leidinggevenden (en mogelijk ook werknemers) de toekomstige situatie van uw organisatie en de bijbehorende personeelsbehoefte in beeld gebracht. Hieruit volgden acties om de kloof tussen het huidige en het toekomstige personeelsbestand te overbruggen. Nu het strategisch personeelsplan er ligt, en het gaat om de vraag hoe u de verbinding maakt met de dagelijkse praktijk, doet u precies het omgekeerde: u begint bij de uitvoering.

Waarom begint u met de uitvoering?

personele impact

Continuïteit en kwaliteit van de uitvoerende processen (en de personeelsinzet die daarvoor nodig is) is de primaire verantwoordelijkheid van de leidinggevenden binnen uw organisatie. U vult het strategische personeelsplan stapje voor stapje praktisch in door leidinggevenden bij het coördineren en verbeteren van hun dagelijkse processen zich voortdurend de vraag te laten stellen wat de personele impact ervan is op korte én op lange termijn.

Dat leidt ertoe dat het plan voor de lange termijn handen en voeten krijgt in de dagelijkse operatie en niet slechts een abstracte strategie is waarvan leidinggevenden niet goed weten wat ze er nu verder mee moeten.

9.1.2 Stappenplan: inbedden in de praktijk

looptijd

vertalen

voortgang

De volgende vier principes kunnen u helpen om het SPP-plan in te bedden in de dagelijkse praktijk:

  • Maak het SPP-plan klein. Zorg dat u voor elke leidinggevende duidelijk afbakent wat de implicaties van het personeelsplan zijn voor zijn afdeling. Zorg dat de benoemde HR-activiteiten om de gesignaleerde kloof te overbruggen, zijn uitgezet in de looptijd van het personeelsplan en zijn opgenomen in de operationele jaarplannen.
  • Stuur consequent op realisatie. Het jaarplan is onderdeel van uw planning-en-controlecyclus. Van belang is dat u de activiteiten uit het SPP-plan vertaalt naar doelstellingen, dat leidinggevenden structureel sturen op een consequente realisatie ervan en dat u hen hierin aanstuurt.
  • Toets de voortgang van de realisatie in samenhang met de strategische ambitie. De SPP-activiteiten die als doelstellingen zijn opgenomen in de afzonderlijke jaarplannen, blijven uiteraard onderdeel van het organisatiebrede personeelsplan en dus is het belangrijk om de voortgang regelmatig integraal gezamenlijk (met het management) te bekijken en eventueel bij te sturen.
  • Baseer de SPP-cyclus mede op basis van de operationele jaarplannen. SPP als cyclisch proces keert in principe (twee)jaarlijks terug op de managementagenda. Van belang is dat de doelstellingen en activiteiten die zijn beschreven in de jaarplannen van uw organisatie het SPP-proces voeden. Dit zorgt ervoor dat personeelsplanning (voor de lange termijn) niet los komt te staan van de operationele bedrijfsvoering, maar er juist stevig in is verankerd.