U bent hier

8.4 Einde

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

twee keer per jaar

Het kan zijn dat u niet langer eigen risico wilt dragen voor de WGA. Uw organisatie heeft ook weer twee keer per jaar de mogelijkheid om het aangegane eigenrisicodragerschap te beëindigen: per 1 januari en per 1 juli. Een verzoek hiertoe moet u indienen bij de Belastingdienst, dat ook weer uiterlijk 13 weken vóór de ingangsdatum binnen moet zijn, dus vóór 2 oktober of vóór 1 april.

Wees uzelf bewust van het feit dat beëindiging van het eigen risico dragen voor de WGA inhoudt dat uw organisatie de komende drie jaar niet opnieuw WGA-eigenrisicodrager kan worden (zie de voorwaarden in paragraaf 8.1).

Verzoek

hetzelfde formulier

Het verzoek tot beëindiging van het WGA-eigenrisicodragerschap gaat via hetzelfde formulier als voor het aanvragen ervan. Dit formulier is dus te downloaden van belastingdienst.nl. Ook de uitslag op het beëindigingsverzoek geeft de fiscus af via een voor bezwaar vatbare beschikking, waarbij een bezwaartermijn van zes weken geldt.

Premie

beëindigingsdatum

Als de Belastingdienst het einde van het eigenrisicodragerschap toekent, is vanaf dat moment weer het WGA-deel van de Whk-premie verschuldigd. Hierbij kan het zijn dat de WGA-premie moet worden betaald over loon van vóór de beëindigingsdatum. Bij bijvoorbeeld een einde per 1 augustus en verloning per vier weken, wordt bij uitbetaling in augustus de WGA-premie over ál het loon van de achtste periode (15 juli - 11 augustus) betaald.

Automatisch

van rechtswege

Het WGA-eigenrisicodragerschap kan ook automatisch eindigen, en dus niet op eigen verzoek. Zo vindt bijvoorbeeld beëindiging van rechtswege plaats als de bank of verzekeraar de garantie intrekt.

Zowel uw organisatie als de Belastingdienst krijgt hiervan een schriftelijke mededeling van de betreffende bank of verzekeraar.

Bij intrekking van de garantie door de bank of verzekeraar blijft de afgegeven garantie wel gelden voor de uitkeringen van werknemers die ziek zijn geworden vóór de datum waarop de schriftelijke opzegging is ontvangen en zij in dienst waren op het moment dat zij ziek werden.

Failliet

blijft verantwoordelijk

Verder eindigt het WGA-eigenrisicodragerschap automatisch als uw organisatie failliet is verklaard, de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is verklaard of uw organisatie geen werkgever meer is.

Uitlooprisico

Na afloop van het WGA-eigenrisicodragerschap blijft uw organisatie verantwoordelijk voor de lopende WGA-uitkeringen en re-integratietrajecten van de (ex-)werknemers. Voor werknemers die ziek zijn op het moment dat het eigenrisicodragerschap eindigt, is uw organisatie verantwoordelijk voor hun WGA-uitkering en re-integratie als ze ziek blijven en in de toekomst een WGA-uitkering krijgen. De uitkering komt dan nog gedurende tien jaar voor rekening van uw organisatie. Dit zogeheten uitlooprisico kan mogelijk afgedekt worden via de door uw organisatie geselecteerde private verzekeraar.

Het uitlooprisico geldt ongeacht op welke manier het eigenrisicodragerschap voor de WGA tot een einde is gekomen: op eigen verzoek of via een automatisch einde.

Terugkeerpremie

rekening met álle lasten

Bij het weer terugkeren – als middelgrote of grote organisatie – na het eigenrisicodragerschap naar de publieke verzekering via UWV, moet uw organisatie de zogeheten terugkeerpremie betalen. Dat houdt in dat UWV voor vaststelling van de WGA-premie rekening houdt met álle WGA-uitkeringslasten voor (ex-)werknemers over twee jaar terug (voor 2024 dus over 2022). Daarbij tellen dus niet alleen de WGA-uitkeringen aan de (ex-)werknemers door UWV mee, maar ook WGA-uitkeringen uit de periode van het WGA-eigenrisicodragerschap.