4.4 Winstuitkeringen
VPB-tarief
Als in de bv inkomsten overblijven nadat het gebruikelijk loon is uitgekeerd, kunt u deze winst uitkeren als dividend. Dit is voordelig, omdat de belastingdruk aanmerkelijk lager ligt dan de 52% die u kwijt bent in de hoogste schijf van box 1 van de inkomstenbelasting. Dit werkt als volgt:
- over de winst betaalt de bv vennootschapsbelasting (VPB). Het VPB-tarief bedraagt 20% voor het belastbare bedrag tot € 200.000 (2016).
- Het bedrag dat na aftrek van de winstbelasting resteert, kunt u uitkeren als dividend. Dit is belast als belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang. U betaalt in box 2 van de IB 25% belasting.
belastingdruk
Bij elkaar opgeteld is de belastingdruk bij dividend dus aanzienlijk lager, dan bij loon.
Dividendbelasting
voorheffing
verrekenen
Bij de uitkering van dividend aan u als aandeelhouder moet uw bv dividendbelasting inhouden. Deze door de bv ingehouden dividendbelasting van 15% is een voorheffing op de heffing in box 2. U geeft deze dividenduitkering als privépersoon op bij uw aangifte voor de inkomstenbelasting. U kunt de ingehouden dividendbelasting verrekenen met de verschuldigde inkomstenbelasting in box 2 en moet uiteindelijk nog 10% inkomstenbelasting betalen.
Uitkeringstest bij dividenduitkering
De uitkering van dividend (zie hierna) is met de komst van de flex-bv aan regels gebonden. Dit moet voorkomen dat aandeelhouders zichzelf bevoordelen ten koste van de crediteuren. De uitkeringstest bestaat uit twee stappen:
U kunt aansprakelijk worden gesteld voor het tekort. Is de financiële positie van de bv gezond, dan volstaat een marginale continuïteitstest. Onder het oude vennootschapsrecht dat tot 1 oktober 2012 gold, kon ook in een jaar zonder winst dividend worden uitgekeerd, zolang de vermogensbalans dat toeliet.