U bent hier

Onderneming & Fiscus
Zzp'er en samenwerkingsverbanden4. Voor- en nadelen zzp’er die kiest voor de bv4.2 ‘Ik’-bv als alternatief voor modelovereenkomst?

4.2 ‘Ik’-bv als alternatief voor modelovereenkomst?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2016

freelancer

voor eigen rekening

Ook voor u als interim-manager of freelancer die een management-bv heeft opgericht, gelden dezelfde voorwaarden als die voor de zzp’er die als IB-ondernemer zijn activiteiten verricht. Zo moet u kunnen aantonen dat u uw opdrachten voor eigen rekening en risico uitvoert, ofwel ondernemersrisico loopt. Onder de oude regels kon u een VAR-dga aanvragen. Nu de VAR ten einde is, zult u een modelovereenkomst moeten aangaan met uw opdrachtgever.

Feitelijke werksituatie

alternatief

ingehuurd

interim-opdracht

Het oprichten van een bv als alternatief voor de modelovereenkomst is een veelbesproken optie. De bv is dan degene die de opdrachten verricht in plaats van de zzp’er op persoonlijke titel. Dit blijkt helaas niet het geval te zijn. Er wordt namelijk naar de feitelijke werksituatie gekeken om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Wordt u als dga van uw eigen bv ingehuurd door een opdrachtgever, dan kan toch sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Dit is bijvoorbeeld het geval als u voor een langdurige periode onder leiding en toezicht van de opdrachtgever werkt. Bij een interim-opdracht is dit al gauw het geval. De opdrachtgever geeft namelijk u als natuurlijke persoon de opdracht. Dat u via de bv factureert doet daar niets aan af.

Toch een uitweg? De declarabele-uren-bv

werknemer

stemrecht

ontslag

In de praktijk is een ondernemersvorm ontwikkeld die de voordelen van de bv én het werknemerschap combineert, waarbij u een sociaal verzekerd werknemer bent binnen de eigen bv. Dit concept staat bekend als de declarabele-uren-bv (dubv). De dubv is erkend en goedgekeurd door de Belastingdienst en het UWV. Het concept werkt als volgt: u richt een eigen bv op, waarbij aandelen worden uitgegeven die recht geven op de winst van de bv en aandelen die geen recht geven op een winstaandeel, maar wel stemrecht geven over het aanname- en ontslagbeleid van de bv. De winstgerechtigde aandelen komen in uw bezit (80%), terwijl de aandelen die de zeggenschap hebben over uw ontslag als dga (20%) in handen komen van een derde partij, meestal een bemiddelaar. Doordat u werknemer bent in de eigen bv, bent u via de WW en WIA verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Het concept komt uit de koker van Uniforce.

Doordat een derde partij (Uniforce) 20% aandelen krijgt zonder recht op winst, maar wel met zeggenschap over onder meer het aanname- en ontslagbeleid van u als directeur ontstaat een gezagsverhouding en daarmee een arbeidsovereenkomst.