U bent hier

Onderneming & Fiscus
Zzp'er en samenwerkingsverbanden1. Wat maakt iemand zzp’er?1.3 De zzp’er en de sociale zekerheid

1.3 De zzp’er en de sociale zekerheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2016

bescherming

Zowel in het belastingrecht, het socialezekerheidsrecht als het arbeidsrecht komt het begrip zzp’er niet voor. De Sociaal-Economische Raad (SER) constateert in een advies aan het kabinet uit 2010 dat werknemers vooral sociaalrechtelijk bescherming genieten, terwijl de voordelen voor de zzp’er vooral in de fiscale sfeer liggen.

dienst-
betrekking

Binnen het socialezekerheidsrecht geldt over het algemeen het onderscheid tussen werknemer en zelfstandige. De verzekerings- en premieplicht van de werknemersverzekeringen is verbonden aan het verrichten van arbeid in dienstbetrekking.

arbeidsongeschikt

Een werknemer heeft recht op:

  • een werkloosheidsuitkering;
  • doorbetaling bij ziekte;
  • een arbeidsongeschiktheidsuitkering als hij na twee jaar ziekte ten minste 35% arbeidsongeschikt is.

Als zzp’er bent u in principe zelf verantwoordelijk voor uw inkomen bij verlies aan werk, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Definitie arbeidsovereenkomst

arbeidsrecht

werknemer

Binnen het arbeidsrecht is het relevante onderscheid tussen werknemer en zelfstandige of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht of aanneming. De werknemer verricht zijn arbeid in ondergeschiktheid. Dat komt terug in de wettelijke definitie van het begrip arbeidsovereenkomst. Artikel 7:610 BW omschrijft deze als ‘de overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten’. Dit betekent dat er sprake is van een gezagsverhouding tussen de werkgever en de werknemer.

Vangnet zzp’er

problemen

bijstands-niveau

bedrijfs-
beëindiging

Als u als zzp’er in financiële problemen komt die het voortbestaan van uw onderneming bedreigen, kunt u in bepaalde gevallen voor hulp een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De gemeente voert deze regeling uit en kan de ondernemer in nood ondersteuning bieden via een renteloze lening, een starterskrediet of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau. De Bbz-regeling kent een aparte bepaling voor zelfstandigen van 55 jaar en ouder, met een inkomen uit onderneming of zelfstandig beroep dat lager is dan het bijstandsniveau. Bovendien kan een oudere zelfstandige die zijn bedrijf wil beëindigen soms gebruikmaken van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

Als u als vrouwelijke zzp’er in verwachting bent, heeft u recht op een zwangerschapsuitkering van ten minste 16 weken, die loopt tot tien weken na de bevalling. De uitkering wordt berekend op basis van de inkomsten van vorig jaar en is maximaal het wettelijk brutominimumloon.