6.1 Schulden
opeisbaar
lening
Schulden zijn – al dan niet direct opeisbare – juridisch afdwingbare verplichtingen. Denk hierbij aan:
- schulden aan crediteuren;
- schulden uit een overeenkomst van geldlening;
- garantieverplichtingen;
- lijfrente- en pensioenverplichtingen.
matching-principe
Uitgangspunt is dat u de schulden tegen de nominale waarde opneemt op de balans. Toch kan het zogenoemde matchingprincipe soms met zich meebrengen dat passivering (nog) niet mogelijk is.
Verkoopcijfers inschatten op basis van ervaring
Een ondernemer heeft in totaal voor € 100.000 aan cadeaubonnen verkocht. Deze zijn uitsluitend in zijn winkel te besteden. Op basis van ervaringscijfers weet hij dat 30% van de bonnen uiteindelijk niet zal worden ingewisseld.
contante waarde
De ondernemer moet hiermee bij de waardering van de schuld rekening houden. Hij mag dus maximaal voor € 70.000 een schuld opnemen op zijn balans. Blijken er achteraf toch meer bonnen te zijn ingeleverd, dan mag hij het verschil alsnog ten laste van zijn resultaat brengen.
6.1.1 Renteloze of laagrentende lening
10% of meer
In geval van een renteloze of laagrentende lening is de contante waarde lager dan de nominale waarde op het aflossingstijdstip. In de regel mag u er voor kiezen om de schuld op te nemen voor de nominale waarde, danwel de contante waarde. Waardering tegen de contante waarde is wel verplicht als tussen de nominale waarde en de contante waarde een verschil bestaat van 10% of meer. De waardeaangroei van de contante waarde naar de nominale waarde maakt dan jaarlijks deel uit van het resultaat.