U bent hier

Onderneming & Fiscus
Overige belastingen9. Zo werken de toeslagen9.2 Van aanvraag tot uitbetaling

9.2 Van aanvraag tot uitbetaling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: augustus 2019

eenmalig

Een aanvraag voor zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget kunt u tot 1 september van het jaar volgende op het berekeningsjaar digitaal aanvragen met Mijn toeslagen op de website van de Belastingdienst Toeslagen.

9.2.1 Aanvraag toeslagen

kinderopvang

Kinderopvangtoeslag moet u aanvragen binnen drie maanden nadat u er recht op krijgt (zie paragraaf 9.5). Bovendien werkt een aanvraag maximaal twee maanden terug. Stel uw kind gaat per 1 april 2019 naar de kinderopvang. U moet dan uiterlijk 31 juli 2019 kinderopvangtoeslag aanvragen. Doet u dat pas in september 2019, dan krijgt u de toeslag vanaf 1 juni 2019. De toeslag voor april en mei loopt u dus mis.

9.2.2 Toekenning en uitbetaling

beschikking

De Belastingdienst Toeslagen verwerkt uw aanvraag meestal binnen vijf weken. U ontvangt de eerste betaling nadat u een beschikking heeft ontvangen. Meestal is dat de twintigste van de maand ná de maand waarin u toeslag heeft aangevraagd.

Voorschot op toeslag

termijnen

In de praktijk vragen velen een voorschot op de toeslag(en) aan. Een voorschot dat de Belastingdienst verleent vóór de aanvang van het berekeningsjaar, wordt uitbetaald in twaalf termijnen. Vraagt u pas later in het jaar toeslag aan, dan krijgt u de toeslag voor eerdere maanden altijd in één keer op uw rekening, samen met de eerste uitbetaling.

Een eenmaal toegekende toeslag kan de Belastingdienst tot vijf jaar na de laatste dag van het berekeningsjaar nog herzien. Een dergelijke herziening vindt plaats als blijkt dat de toeslag tot een te hoog bedrag is vastgesteld bijvoorbeeld vanwege een wijziging in het inkomen.

Definitieve aanslag

aanslag

U kunt aan de toekenning van een voorschot niet het vertrouwen ontlenen dat er een aanspraak op de toeslag bestaat. De definitieve berekening van de toeslag volgt namelijk het jaar erop. Heeft u in 2018 huurtoeslag aangevraagd, dan krijgt u de definitieve berekening over 2018 binnen zes maanden na ontvangst van uw aanslag inkomstenbelasting. Doet niemand in uw huishouden aangifte, dan krijgt u de definitieve berekening vóór het einde van het jaar.

De Belastingdienst houdt bij de definitieve berekening rekening met de al betaalde voorschotten, wat kan leiden tot een terugvordering van het voorschot of een deel daarvan.

U kunt tegen het besluit tot een terugvordering of herziening van de toeslag of voorschot bezwaar maken en onder voorwaarden uitstel van betaling krijgen.

9.2.3 Wijzigingen

vervallen

Bij de toekenning van een voorschot op de toeslag gaat de Belastingdienst uit van de door u geschatte gegevens over inkomen en vermogen. Wijzigingen van omstandigheden, waarmee bij de toekenning van de toeslag of bij de berekening van de hoogte ervan geen rekening is gehouden, én die leiden tot verlaging of vervallen van de toeslag, moet u altijd melden. Zo verkleint u de kans dat u achteraf moet betalen.

Welke wijzigingen melden?

partnerschap

verhuizing

Geef in ieder geval de volgende wijzigingen binnen vier weken door bij de Belastingdienst Toeslagen:

  • het aangaan of beëindigen van het partnerschap;
  • een verhoging van het geschat toetsingsinkomen die leidt tot een verlaging van de tegemoetkoming in het berekeningsjaar van meer dan € 100;
  • een verhuizing van u, uw partner of medebewoner naar of vanaf een buiten Nederland gelegen woonadres dan wel tussen twee buiten Nederland gelegen woonadressen.

tijdig

Geeft u alle informatie die nodig is om de juiste toeslag te berekenen niet of niet tijdig door aan de Belastingdienst? Dan kunt u een verzuimboete of vergrijpboete krijgen.