U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscale eenheid8. Een fiscale eenheid voor de loonheffingen 8.2 Voordelen

8.2 Voordelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

voordelen

30%-regeling

gegevens 
voor de loonheffingen

Aan de fiscale eenheid voor de loonheffingen zijn eigenlijk alleen maar voordelen verbonden. De nadelen die kleven aan de fiscale eenheid VPB of BTW, zijn bij de fiscale eenheid loonheffingen namelijk niet aan de orde. We onderscheiden de volgende voordelen van de fiscale eenheid voor de loonheffingen:

  • Als een werknemer overstapt van het ene bedrijfsonderdeel naar het andere, hoeft u zijn identiteit niet opnieuw vast te stellen.
  • De werknemer hoeft aan u niet opnieuw de gegevens voor de loonheffingen te verstrekken.
  • U hoeft het jaarloon voor de tabel bijzondere beloningen niet opnieuw vast te stellen.
  • De beschikking voor de 30%-regeling blijft geldig, op voorwaarde dat de omstandigheden bij de nieuwe werkgever gelijk blijven. Dit betekent dat u geen nieuwe beschikking hoeft aan te vragen.

Ook al zijn meerdere inhoudingsplichtigen voor de loonheffingen door de Belastingdienst als een samenhangende groep aangemerkt, u moet gewoon zelf aangifte blijven doen. Er is dus geen gezamenlijke aangifte mogelijk, zoals bij een fiscale eenheid voor de BTW en VPB wel het geval is.

8.2.1 Overplaatsing werknemer

overplaatsing

Bij indiensttreding moet elke nieuwe werknemer een geldig en origineel identiteitsbewijs aan de werkgever laten zien. De inhoudingsplichtige werkgever maakt hiervan een goede fotokopie en bewaart deze in de loonadministratie. Bij overplaatsing van de werknemer binnen de samenhangende groep hoeft u de identiteit van de werknemer niet opnieuw vast te stellen, maar kunt u het dossier met de vereiste informatie overdragen aan de nieuwe inhoudingsplichtige.

8.2.2 Werknemer verstrekt gegevens

De hoofdregel is dat een nieuwe werknemer zelf schriftelijk de gegevens voor de loonheffingen aan u moet verstrekken voordat hij bij uw onderneming gaat werken. Het gaat hierbij om de volgende gegevens van de werknemer:

  • naam en voorletters;
  • geboortedatum;
  • burgerservicenummer (BSN);
  • adres, postcode en woonplaats.

Aan de hand van de aangereikte gegevens bepaalt u of de werknemer recht heeft op de loonheffingskorting(en). Maar als de werknemer binnen een samenwerkende groep inhoudingsplichtigen van werkgever wisselt, heeft u geen nieuwe opgaaf van deze gegevens nodig.

8.2.3 Tarief bijzondere beloningen

bijzondere beloningen

Met betrekking tot het vaststellen van het tarief voor de bijzondere beloningen hoeft u het jaarloon van de werknemer niet opnieuw vast te stellen. Het enige wat u hoeft te doen, is het loon van de werknemer voor en na de overstap bij elkaar optellen.

8.2.4 Beschikking buitenlandse werknemer

30%-regeling

Stel, uw onderneming haalt een werknemer uit het buitenland omdat hij over een specifieke deskundigheid beschikt die op de Nederlandse arbeidsmarkt niet aanwezig is of zeer schaars is. Deze werknemer maakt hiervoor extra kosten, bijvoorbeeld voor huisvesting. Dit worden de extraterritoriale kosten genoemd. Uw onderneming mag de werknemer voor deze kosten een vrije (onbelaste) vergoeding geven van maximaal 30% van het loon. Deze regeling staat bekend als de 30%-regeling. Als de werknemer binnen een samenwerkende groep overstapt, hoeft de nieuwe inhoudingsplichtige voor toepassing van deze regeling niet nogmaals een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst, op voorwaarde dat de relevante omstandigheden bij de nieuwe werkgever gelijk blijven.

Overgangsrecht spaarloon- en levensloopregeling

belang

levensloop-
regeling

Mocht een werknemer nog een spaarloon- en/of levensloopregeling hebben lopen bij een samenhangende groep inhoudingsplichtigen en stapt hij over naar een ander bedrijf binnen deze groep, dan kunt u het overgangsrecht bij elk bedrijf toepassen. Hierbij geldt:

  • Voor de spaarloonregeling kan een werknemer niet meer opbouwen, maar het tegoed kan nog wel vrijvallen of opgenomen worden. De vrijstelling voor het opgebouwde tegoed in box 3 geldt tot 1 januari 2016.
  • Voor de levensloopregeling geldt overgangsrecht voor deelnemers die op 31 december 2011 een tegoed hadden staan van € 3.000. Zij kunnen nog maximaal 12% van hun loon door u laten inhouden. Neemt een werknemer in 2015 zijn gehele tegoed op, dan hoeft u in bepaalde gevallen slechts 80% loonheffingen in te houden.

Eén bedrag naar de Belastingdienst

loonaangiften

Het is mogelijk dat het concern de loonheffingen voor de samenhangende inhoudingsplichtigen in één bedrag betaalt, op voorwaarde dat de loonaangiften gelijktijdig worden ingediend. Het gelijktijdig indienen vereist dat de werkgevers de werkprocessen nauwgezet op elkaar afstemmen. Een goede voorbereiding en voldoende afstemmingsmomenten zijn daarom van wezenlijk belang. Elke werkgever binnen het concern moet wel zelfstandig aangifte blijven doen.

Dat u als inhoudingsplichtige zelfstandig aangifte moet blijven doen, heeft vooral te maken met eventuele verschillende premiepercentages die voor de afzonderlijke moeder-, dochter- en zustermaatschappijen kunnen gelden. Dit als gevolg van verschillende sectorindelingen.