8.1 Doel en voorwaarden
concern
Grote ondernemingen bestaan meestal uit meer (bedrijfs)onderdelen, die elk inhoudingsplichtig zijn voor de loonheffingen. Zo kan een concern uit tientallen bv’s bestaan. Als een werknemer dan overstapt van de ene naar de andere bv, wat in concerns aan de orde van de dag kan zijn, brengt dit zowel voor de oude als voor de nieuwe werkgever nogal wat administratieve handelingen met zich mee. Met de fiscale eenheid voor de loonheffingen wordt deze rompslomp een stuk minder. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het niet opnieuw hoeven vaststellen van de identiteit en het niet opnieuw hoeven aanvragen van een beschikking voor de toepassing van de 30%-regeling.
Samenhangende groep inhoudingsplichtigen
werkgevers
samen-werkings-verbanden
Bij een fiscale eenheid voor de loonheffingen wordt gesproken over een ‘samenhangende groep inhoudingsplichtigen’. Welke werkgevers met elkaar een samenhangende groep mogen vormen, is niet helemaal duidelijk. Het moet gaan om werkgevers die tot een concern behoren of een ander verband waarin werkgevers met elkaar samenwerken. Deze samenwerkingsverbanden zijn in de wet niet duidelijk omschreven, maar in de praktijk blijkt dat het hierbij niet alleen gaat om een concern met meerdere bedrijfsonderdelen, maar ook om samenwerkende overheidsbedrijven. Als u aangemerkt wilt worden als een samenhangende groep inhoudingsplichtigen, moet u samen met de andere werkgevers een verzoek indienen bij de Belastingdienst.
De overheid doet ook mee
Dat de fiscale eenheid voor de loonheffingen niet alleen mogelijk is in het bedrijfsleven, blijkt uit het feit dat het merendeel van de ministeries is aangewezen als samenhangende groep inhoudingsplichtigen. Hierdoor brengen overplaatsingen van ambtenaren minder administratieve rompslomp met zich mee.
Verzoek indienen bij de Belastingdienst
modelbrief
samen- hangende groep
Als uw onderneming aangemerkt wil worden als een samenhangende groep inhoudingsplichtingen, moet u met de andere inhoudingplichtigen een verzoek indienen bij de Belastingdienst. U kunt een modelbrief downloaden via rendement.nl/fiscaaldossier. Komt u hiervoor in aanmerking, dan krijgt u een beschikking met daarin de voorwaarden. De Belastingdienst kan de aanwijzing als samenhangende groep en de eventuele voorwaarden wijzigen of intrekken. Eén of alle inhoudingspichtige(n) kunnen de fiscus hierom vragen. Tegen een beslissing van de Belastingdienst kunt u bezwaar maken. Bent u het niet eens met de uitspraak op uw bezwaar, dan kunt u hiertegen in beroep gaan.