1.7 Strafafdoening
niet oppakken van een zaak
Uiteindelijk eindigen alle fiscale strafzaken met een afdoening. Dit kan allereerst natuurlijk zien op het niet verder oppakken van een zaak, bijvoorbeeld omdat daar uiteindelijk te weinig redenen voor blijken te bestaan.
Maar als de Belastingdienst of het Openbaar Ministerie (OM) het er niet bij laat zitten, is de wijze waarop een fiscaal delict wordt bestraft aan allerlei regels gebonden. De Belastingdienst en het OM hebben bij de strafafdoening zeker niet alle vrijheid.
Welke instantie?
Hierbij gaat het bijvoorbeeld over welke instantie belast is met het bepalen van de straf en op welke wijze die de straf afdoet. Volstaat een strafbeschikking of leent een zaak zich er juist voor om voorgelegd te worden in een openbare zitting bij de strafrechter?
Instrumenten
aangewezen wijze
Dit hoofdstuk gaat ook verder in op de verschillende straffen en geeft daarbij aan wat de aangewezen wijze is waarop een zaak moet worden afgedaan. Daarnaast beschikken de vervolgende instanties over verschillende instrumenten om ervoor te zorgen dat met fiscale fraude vergaard voordeel ook weer wordt afgepakt. Aan wat voor soort straffen moet u dan denken bij bepaalde delicten? Hoofdstuk 8 behandelt de verschillende manieren van strafafdoening.
Handige tools voor controle door de fiscus
Op rendement.nl/fiscaaldossier vindt u de volgende handige tools, die kunnen helpen bij een controle van de Belastingdienst:
- belastingcontrole – e-learning;
- omgaan met looncontrole door de Belastingdienst – e-learning;
- de algemene beginselen van behoorlijk bestuur – naslagwerk;
- bewijs binnen fiscaal strafrecht – checklist;
- verzuim- en vergrijpboetes – naslagwerk.