1.1 Controlebevoegdheden fiscus
verplichting
Elke belastingplichtige moet aangifte doen. Om ervoor te zorgen dat iedereen op de juiste wijze aan deze verplichting voldoet, beschikt de Belastingdienst over een aantal verschillende controlebevoegdheden.
Boven tafel krijgen
gegevens
De fiscus kan deze bevoegdheden gebruiken om de documentatie die ten grondslag ligt aan de aangifte boven tafel te krijgen. Deze gegevens moet u bewaren en desgevraagd kunnen overleggen. Waaruit bestaan nu de bevoegdheden van de Belastingdienst? Wat mag de Belastingdienst van u verwachten? Waar moet de Belastingdienst zich verder aan houden bij een belastingcontrole? Vanaf welk moment mag u bijvoorbeeld ophouden met antwoord te geven op vragen van de fiscus, bijvoorbeeld omdat u niet uitsluit dat zaken boven water komen die het daglicht niet kunnen verdragen? Het tweede hoofdstuk geeft antwoord op deze vragen en behandelt de oorsprong van iedere discussie met de Belastingdienst.
FIOD kan ook adviseur als verdachte aanmerken
betrokken
De praktijk leert dat in nagenoeg alle onderzoeken van de FIOD de verdachte zich laat bijstaan door een adviseur, zoals een fiscalist, accountant en dergelijke. De adviseur is daardoor al snel bij het opsporingsonderzoek betrokken. Deze betrokkenheid kan er allereerst uit bestaan dat bij de adviseur informatie, zoals de administratie, ter uitlevering wordt gevraagd. De opsporingsinstantie hoeft dit onderzoek niet aan te kondigen.
Bijdrage
strafbaar feit
Het is daarnaast zeker niet ongebruikelijk dat de FIOD de adviseur ook als getuige hoort in de zaak van diens verdachte klant. Voor hen is het belangrijk dat zij rekenschap nemen van hun eventuele overeengekomen geheimhouding. Op het moment dat niet wordt uitgesloten dat de adviseur een, al dan niet intellectuele, bijdrage heeft geleverd aan het strafbare feit, kan de adviseur ook zelf als verdachte worden bestempeld.