U bent hier

Onderneming & Fiscus
Eigen woning en bedrijfswoning7. Van de onderneming naar privé of omgekeerd7.4 Van privé- naar ondernemingsvermogen

7.4 Van privé- naar ondernemingsvermogen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

wetswijziging

Als u er in het verleden voor heeft gekozen om de gehele woning tot uw privévermogen te rekenen, kunt u ook de omgekeerde weg bewandelen en ervoor kiezen om uw (bedrijfs)woning van uw privévermogen – geheel of gedeeltelijk – over te brengen naar uw ondernemingsvermogen. Dit is alleen mogelijk als een bijzondere omstandigheid deze overbrenging rechtvaardigt. Bijvoorbeeld een wetswijziging, waarbij het duidelijk is dat u de oorspronkelijke keus om het pand tot het privévermogen te rekenen niet zou hebben gemaakt als de nieuwe wettelijke regeling ten tijde van die keus zou hebben bestaan.

Verbouwing ten behoeve van onderneming

verbouwing

wijziging in 
de rechts-verhouding

In het algemeen is overheveling van het privévermogen naar het ondernemingsvermogen (en vice versa) mogelijk bij een ingrijpende wijziging in de aard van het gebruik en bij een wijziging in de verhouding van het voor zakelijke of voor privédoeleinden gebruikte gedeelte van de woning. De belastingrechter accepteert in de onderstaande situaties de overgang van (een deel van) de woning van privé- naar ondernemingsvermogen:

  • een ingrijpende verbouwing van een privépand ten behoeve van de bedrijfs- of praktijkuitoefening;
  • een ingrijpende verbouwing van een pand dat voor de verbouwing niet bouwtechnisch kon worden gesplitst in een afzonderlijk woon- en praktijkgedeelte;
  • een ingrijpende wijziging in de rechtsverhouding van de belanghebbende ten opzichte van de onroerende zaak, bijvoorbeeld door het aangaan van een maatschap met een andere vrije beroeper, of met de fiscaal partner.

In bovengenoemde gevallen kunt u uw woning (geheel of gedeeltelijk) op uw praktijkbalans activeren, en wel voor de WOZ-waarde per die datum. Vereist is dan wel dat één of meer van de hiervoor genoemde bijzondere omstandigheden zich nadrukkelijk voordoen vóór de wijziging.

Voor de waardering van bedrijfsruimte op de balans van uw onderneming telt u de aankoop- en verbouwingskosten op bij de koopsom. De aankoopkosten zijn bijvoorbeeld: splitsings- en notariskosten.

De aankoop van bedrijfsruimte is een investering. Daarom heeft u mogelijk recht op investeringsaftrek als u (een deel van) het pand verbouwt om er uw onderneming in te vestigen (zie hoofdstuk 8).