U bent hier

Onderneming & Fiscus
Eigen woning en bedrijfswoning7. Van de onderneming naar privé of omgekeerd7.3 Waarde in vrij opleverbare staat

7.3 Waarde in vrij opleverbare staat

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

Een belangrijk element bij de overdracht van zakelijk naar privé of vice versa is het bepalen van de waarde van het pand ‘in vrij opleverbare staat’. Deze waarde komt neer op de verkoopwaarde, als de bedrijfswoning op de markt zou komen. Oftewel, de prijs die door de meestbiedende koper zou worden betaald bij een normale verkoop. Oftwel, de waarde van het pand in het economisch verkeer.

WOZ-waarde

WOZ-waarde

De inspecteur zal in eerste instantie kijken naar de WOZ-waarde van de bedrijfswoning. De WOZ-waarde gaat namelijk uit van eigendom in vrij opleverbare staat. Artikel 17, tweede lid Wet WOZ luidt: De waarde wordt bepaald op de waarde die aan de onroerende zaak dient te worden toegekend, indien de volle en onbezwaarde eigendom daarvan zou kunnen worden overgedragen en de verkrijger de zaak in de staat waarin die zich bevindt, onmiddellijk en in volle omvang in gebruik zou kunnen nemen.

Een gemeente berekent de waarde van een onroerende zaak op basis van onder meer de verkoopprijzen en de waardestijgingen in de omgeving.

Taxatie: bepaling marktwaarde

taxatie

Als u denkt dat de WOZ-waarde geen realistisch beeld geeft van de prijs die u kunt vangen in de vrije verkoop, kunt u een taxatie overwegen. Makelaarsvereniging NVM hanteert het begrip marktwaarde. Dit is het geschatte bedrag waartegen het pand op de peildatum in een zakelijke transactie zou kunnen worden verkocht, na behoorlijke marketing, waarbij de partijen ‘met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang zouden hebben gehandeld’.