4.2 Verleggingsregeling
afnemer
verlegd
Zoals u hiervoor kon lezen, brengt u bij een intracommunautaire dienst geen BTW in rekening. U verlegt de BTW naar de afnemer. Dit vindt dan plaats middels de zogenoemde verleggingsregeling. U stuurt een factuur zonder BTW naar de afnemer en vermeldt daarop de BTW-identificatienummers van u én uw klant en noteert daarop ‘BTW verlegd’. U laat de afdracht van de BTW dus over aan uw klant. Hij berekent zelf de BTW en geeft deze aan in eigen land.
Controle
internationaal
De verleggingsregeling bestaat onder andere omdat het in internationaal verband ervoor zorgt dat in het buitenland gevestigde ondernemers zich niet in Nederland hoeven te registreren voor de BTW. Bovendien heeft de Nederlandse fiscus meer zicht op binnenlandse ondernemers dan op buitenlandse. U blijft dan ook verantwoordelijk voor de BTW die u verlegt. Controleer dus altijd het BTW-identificatienummer van uw klant op de website van de Europese Commissie, in het zogeheten VIES-systeem. Bewaar het resultaat van de controle in uw administratie!
De verleggingsregeling wordt zowel in internationaal als in nationaal verband toegepast. Op Rendement Online vindt u het verdiepingsartikel BTW en de verleggingsregeling, dat duidelijk laat zien wanneer de verleggingsregeling van toepassing is en wat de gevolgen hiervan zijn.
Onterecht
aangeven
Heeft u de verleggingsregeling niet toegepast terwijl u dat wel had moeten doen? Dan heeft u ten onrechte een factuur met BTW verstuurd. Deze BTW moet u dan toch aangeven en betalen. Als u voor afgenomen diensten een factuur ontvangt met BTW, terwijl de verleggingsregeling van toepassing is, dan mag u de BTW niet aftrekken als voorbelasting.