U bent hier

Onderneming & Fiscus
BTW-regels bij zakendoen met het buitenland4. Dienstverlening binnen de Europese Unie4.5 Aangifte doen

4.5 Aangifte doen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2019

Ook voor grensoverschrijdende dienstverlening waarbij de BTW is verlegd naar de afnemer, bent u verplicht aangifte omzetbelasting te doen.

4.5.1 Diensten leveren

onderscheid

In uw BTW-aangifte vult u in voor welke omzet u BTW heeft verlegd. In rubriek 3b van de BTW-aangifte zijn intracommunautaire diensten samengevoegd met de intracommunautaire leveringen. Dit betekent dat u onderscheid moet maken tussen de verleende diensten die belast zijn in het land van de afnemer en diensten die daar niet belast zijn. Heeft u BTW verlegd en uitgaven gedaan voor deze werkzaamheden? Dan kunt u de BTW die u hierover heeft betaald in rubriek 5b in diezelfde BTW-aangifte aftrekken als voorbelasting.

Een vrijgestelde intracommunautaire dienst in het land van de afnemer, neemt u niet op in de BTW-aangifte. Onder vrijgestelde diensten vallen bijvoorbeeld financiële diensten en diensten die te maken hebben met onderwijs.

4.5.2 Diensten afnemen

rubriek

Neemt u een intracommunautaire dienst af, dan is die dienst belast in Nederland en is de heffing van BTW naar u verlegd. De BTW die naar u is verlegd, neemt u op in rubriek 4b van de BTW-aangifte. Denk bijvoorbeeld aan een adviesdienst die u afneemt van een Duitse ondernemer. Deze rubriek gebruikt u overigens ook voor de intracommunautaire verwervingen van goederen (zie hoofdstuk 2).

BTW aftrekken

activiteiten

Als er BTW naar u is verlegd voor diensten die u gebruikt voor bedrijfsactiviteiten, dan mag u de verlegde BTW aftrekken. U vult de verlegde BTW in bij rubriek 4b en de aftrekbare BTW vult u in dezelfde BTW-aangifte in bij rubriek 5b. Per saldo betaalt u dan niets. Let op: ook vrijgestelde ondernemers moeten afgenomen intracommunautaire diensten in hun BTW-aangifte opnemen, voor zover de dienst belast is in Nederland (zie onderstaand kader).

Voorbeeld: Adviesdienst in België

Een Nederlandse huisarts en dus vrijgestelde ondernemer neemt een adviesdienst af van een Belgische ondernemer. Deze dienst vindt volgens de plaats-van-dienst-regeling plaats in Nederland. De Nederlandse huisarts neemt de ontvangen dienst op in zijn BTW-aangifte.

4.5.3 Buitenlandse BTW terugvragen

Sommige diensten zijn belast in het land waar de dienst plaatsvindt. In die gevallen kunt u te maken krijgen met buitenlandse BTW.

terugvragen

De BTW die u in een ander EU-land heeft betaald, kunt u terugvragen via een speciale website van de Nederlandse Belastingdienst, namelijk eubtw.belastingdienst.nl/netp.

Verzoek

De Belastingdienst stuurt uw verzoek alleen door naar de Belastingdienst van het EU-land van teruggaaf als u voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet uw verzoek vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover u BTW terugvraagt bij de Belastingdienst binnen zijn.

drempel­bedragen

Voor ieder EU-land moet u een apart verzoek om teruggaaf indienen. Het EU-land van teruggaaf bepaalt in welke taal u het verzoek moet doen. Ook gelden er drempelbedragen. Meer over deze teruggaafprocedure leest u in hoofdstuk 8.

Een aantal EU-landen vragen u facturen of invoerdocumenten mee te sturen. Op de website van de Belastingdienst vindt u per land een overzicht van de vereisten.