U bent hier

Onderneming & Fiscus
Belastingcontrole6. Controle van de loonheffingen6.4 Eindheffing

6.4 Eindheffing

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: juni 2016

tabeltarief

U kunt de nageheven loonheffing ook in de vorm van een ‘eindheffing’ (tegen het gebruteerde tarief) afdragen. De loonheffing komt dan geheel voor uw rekening en kunt u niet op de werknemer verhalen; het is in dat geval dus een werkgeversheffing en geen werknemerslast. Er is geen sprake van loon voor de werknemer en deze kan de afgedragen eindheffing dan ook niet in de IB als voorheffing verrekenen met de door hem verschuldigde IB. De eindheffing vindt plaats aan de hand van speciaal hiervoor ontwikkelde tabellen, waarin zowel de loonbelasting als de premies volksverzekeringen zijn opgenomen. De eindheffing leidt bij naheffing tot een gebruteerde naheffingsaanslag. Door het toepassen van het zogeheten tabeltarief wordt deze brutering bereikt.

Geen eindheffing

praktische 
bezwaren

Als u een verzoek indient voor een aanslag die verhaalbaar is op de werknemers, vindt geen naheffing plaats. U moet hiervoor de benodigde gegevens verstrekken aan de Belastingdienst, die vervolgens bij een voor bezwaar vatbare beschikking kan besluiten om de eindheffing niet toe te passen. Dit laatste kan gebeuren in de volgende twee gevallen:

  • er zijn geen praktische bezwaren tegen het opleggen van een naheffingsaanslag, bijvoorbeeld als het een gering aantal werknemers betreft; of
  • eindheffing zou onbedoelde financiële voordelen hebben voor een of meer werknemers, zoals tariefvoordelen of een hogere subsidie (bijvoorbeeld de inkomensafhankelijke huursubsidie).