U bent hier

5.1 Externe re-integratie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

andere werkgever gezocht

toch een werkplek

Zoals in het vorige hoofdstuk al is aangegeven, wordt bij re-integratie in eerste instantie ingezet op terugkeer binnen de organisatie (zie paragraaf 4.1). Als bij de eerstejaarsevaluatie (zie paragraaf 4.4) echter nog niet duidelijk is hoe en wanneer de zieke werknemer weer bij uw organisatie aan de slag zal kunnen, moet er intensief naar een andere werkgever worden gezocht (als de werknemer tenminste in staat is om bij een andere organisatie te re-integreren). Dat moet ook als er mogelijk toch nog een werkplek binnen de organisatie voor hem beschikbaar komt – waarvoor de werkgever zich kan blijven inzetten – tenzij dat binnen drie maanden na de eerstejaarsevaluatie staat te gebeuren.

Uiterlijk na één jaar ziekte moet de re-integratie tweede spoor starten. Is echter al eerder duidelijk dat re-integratie bij de werkgever niet mogelijk is, dan moet ook eerder op extern worden ingezet. Het te laat starten met het tweede spoor kan tot een loonsanctie leiden (zie hoofdstuk 7).

Zoektocht

eigen netwerk aanspreken

Bij de zoektocht naar een andere werkgever waar de zieke werknemer blijvend in dienst kan treden, kan uw organisatie natuurlijk het eigen netwerk aanspreken. Als de werknemer bij meerdere werkgevers in dienst is, kunt u misschien de handen ineenslaan voor zijn re-integratie.

functioneren beoordelen

kopie

Voor re-integratie tweede spoor is detachering van de werknemer bij een andere werkgever een optie. De zieke werknemer blijft dan gewoon in dienst – en krijgt zijn loon van uw organisatie doorbetaald – maar gaat voor een bepaalde periode (deels) bij een andere werkgever aan de slag waarna hij mogelijk daar in dienst kan treden. Dit geeft de andere werkgever de kans om die periode het functioneren van de werknemer te beoordelen maar nog niet het financiële risico van indiensttreding te lopen. De werknemer is verplicht om aan zo’n detachering (met passende arbeid) mee te werken. De afspraken over onder andere de vergoeding die de andere werkgever uw organisatie betaalt voor de detachering, moeten worden vastgelegd in een detacheringsovereenkomst. De werknemer moet hier een kopie van ontvangen.

In dienst

mogelijk voordeel

De zieke werknemer kan zowel tijdens zijn twee ziektejaren als erna bij de andere werkgever in dienst treden. Vanaf die indiensttreding gaat de nieuwe werkgever zijn loon betalen. De werknemer kan hierbij mogelijk een aanvulling van UWV krijgen via de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (zie paragraaf 5.4). De nieuwe werkgever heeft mogelijk het voordeel van de indiensttreding dat de no-riskpolis geldt (zie hoofdstuk 3), waardoor eventuele toekomstige ziekte van de werknemer minder kost.

Mogelijke hulptroepen bij externe re-integratie

re-integratiebureau

brancheorganisatie

Uw organisatie kan bij het re-integratietraject – zeker het tweede spoor – misschien wel wat hulp gebruiken. Hiervoor kan een re-integratiebureau in de arm worden genomen. Ook kan de werkgever kiezen voor bemiddeling via een Poortwachtercentrum. Zulke regionale centra zijn een samenwerkingsverband op initiatief van het bedrijfsleven om de re-integratie zelf uit te kunnen voeren, door gebruik van hun netwerk in het regionale bedrijfsleven. Verder kan uw brancheorganisatie aangeven welke mogelijke re-integratieondersteuning de branche biedt.