8.2 Standvastig
specifieke aanpak
koesteren
In de voorgaande hoofdstukken heeft u voldoende handvatten gekregen om slimmer met uw werktijd om te gaan. Als u daar gebruik van maakt, lijkt u een stressloze toekomst op uw werk tegemoet te gaan. Dat is in de praktijk natuurlijk niet zo. Werk zal voor een deel altijd in horten en stoten blijven binnenkomen. Daar zult u dus ook altijd een specifieke aanpak voor moeten vinden. Het is dan ook belangrijker om uw (hopelijk ontstane) enthousiasme te koesteren en timemanagement te beschouwen als een blijvende manier om uw werk beter aan te pakken. Dat is – zo blijkt telkens weer – nog de grootste moeilijkheid: u ziet het voordeel, maar uw oude gewoontes zet u niet gemakkelijk blijvend opzij.
diep van binnen
Het zal altijd moeilijk blijven om uw eigen valkuilen steeds succesvol te omzeilen. U bent nog steeds erg perfectionistisch. Die faalangst lijkt weg, maar ergens diep van binnen sluimert het nog. Eén mislukt project en dat gevoel is weer helemaal terug. Ook als u de regels van het timemanagementspel goed speelt, kunt u soms in het nauw worden gedreven door uw eigen karaktereigenschappen. In tijden van grote werkdruk en stress lijken al die contraproductieve handelingen weer erg aantrekkelijk. Zo kunt u er bijvoorbeeld weer naar neigen om zaken zelf op te pakken, in plaats van ze te delegeren.
Vervelende gevolgen
paniek
Denkt u in dat geval terug aan al die vervelende gevolgen van werken onder te hoge druk. Wat is er ook alweer fijn aan piekeren, ’s nachts naar het plafond staren, misselijk zijn, hoofdpijn hebben en een aanhoudend gevoel van paniek?