8.1 Realistisch
geen wonderen
Timemanagement wérkt, als u er maar geen wonderen van verwacht. Zo betekent het niet dat u opeens twee keer zoveel tot stand brengt. Het is vooral bedoeld om uw werk op een prettiger manier te doen. U moet altijd realistisch blijven, blijven waken voor extreme werkdruk en de werklast die wekelijks of dagelijks op u rust goed in kaart brengen.
Eerste obstakel
leveranciers
Een opdracht of project moet binnen twee maanden klaar zijn, zo luidt de opdracht. Dat lijkt u geen enkel probleem, zo omvangrijk is het nou ook weer niet. Toch gaat u vandaag als eerste even bellen met twee leveranciers die u nodig heeft. Oeps, één van de twee heeft niets op voorraad; het kan wel drie weken duren voordat hij het binnen heeft uit Japan. Uw project beleeft nu al zijn eerste obstakel en u bent nog niet eens echt begonnen.
Haalbaarheidsonderzoek
Al doet u dit soort projecten al voor de achtste keer, begin telkens met een inventarisatie of een haalbaarheidsonderzoek. Wat de vorige keer soepel ging, kan nu met onverwachte hindernissen gepaard gaan. Geef daarbij trouwens niet te snel op. Wanneer u een ‘nee’ te horen krijgt, moet u op zoek gaan naar manieren die het wél mogelijk maken. Probeer bijvoorbeeld om samen te werken.
Misschien ziet u een oplossing (bijvoorbeeld door iets zelf te doen in plaats van uit te besteden, of andersom), waardoor uw zakenrelatie het wel voor elkaar kan krijgen?