10. Grensoverschrijdende sociale zekerheid
De kans bestaat dat uw onderneming niet alleen met werknemers uit en in Nederland te maken heeft. Voor zulke internationale situaties moet u goed weten wat de gevolgen hiervan zijn voor de sociale verzekeringen en dus de loonheffingen. Er zijn namelijk veel algemene regels én uitzonderingen daarop rond grensoverschrijdende sociale zekerheid. Zorg dat u weet welke premies in welk land zijn verschuldigd!
aparte regels
woon- en werkland
Het uitgangspunt is dat uw werknemers verzekerd zijn voor de sociale verzekeringen – volksverzekeringen, werknemersverzekeringen en Zorgverzekeringswet – in het land waar ze werken. Maar in grensoverschrijdende situaties kunnen aparte regels gelden. Zo kan de Verordening 883/2004 van de Europese Gemeenschap (EG) een rol spelen bij de verzekeringsplicht van werknemers in internationale situaties. Nederland heeft ook diverse socialezekerheidsverdragen gesloten, die bijvoorbeeld spelen als de EG-verordening niet geldt. En anders kent Nederland diverse eenzijdige (nationale) besluiten rond de sociale verzekeringen. Met welke regels u precies te maken heeft, hangt af van het woon- en werkland van de werknemer.
U moet de fiscale en socialeverzekeringsrechtelijke aspecten van grensoverschrijdende situaties apart van elkaar beoordelen. Belastingverdragen en socialezekerheidsverdragen staan dan ook los van elkaar.