U bent hier

5.3 Bestrijdingsmiddelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

biociden

Bestrijdingsmiddelen bestaan uit gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Gewasbeschermingsmiddelen helpen om (landbouw)gewassen tegen ziekten en plagen te beschermen. Dit doen biociden ook, maar buiten de land- en tuinbouw. Voor het werken met bestrijdingsmiddelen is een opleiding nodig en een licentie. Op het etiket van de verpakking van het bestrijdingsmiddel staat wat de werkzame stof is, welke risico’s die stof heeft en welke werkwijze u moet aanhouden. Ook staat vermeld welke PBM’s werknemers moeten gebruiken. De veiligheidsinformatiebladen en de etiketteksten zijn ook te vinden op fytostat.nl.

Maak bij het inzetten van PBM’s gebruik van een regeling voor de omgang met deze middelen. U vindt een voorbeeldregeling op rendement.nl/arbodossier.

Blootstelling

inademing

PBM

Tijdens het werk is blootstelling mogelijk via inademing, contact met de huid of inslikken tijdens het klaarmaken van het middel, mengen of laden, en het spuiten en reinigen van gebruikte apparatuur of PBM’s. Daarnaast kan blootstelling optreden door het betreden van een behandelde ruimte of door contact met behandelde artikelen of plantaardige producten (zoals het plukken van fruit of groente). Daarom moet uw werkgever de ruimte altijd voor een bepaalde tijd afzetten tijdens en direct na het spuiten.

Gezondheidsklachten

schildersziekte

Door blootstelling aan bestrijdingsmiddelen kunnen werknemers vooral luchtweg- en huidaandoeningen (waaronder allergieën) oplopen, maar ook aandoeningen aan het zenuwstelsel, zoals OPS (schildersziekte), onvruchtbaarheid en schade aan de vruchtbaarheid. Ook kan kanker optreden bij herhaaldelijke blootstelling. Werknemers met gezondheidsklachten bij het werken met bestrijdingsmiddelen of met vragen over gezondheidsrisico’s kunnen terecht bij het preventiespreekuur van Stigas.

Maatregelen

arbeidshygiënische strategie

Bij het nemen van maatregelen om blootstelling aan bestrijdingsmiddelen te voorkomen, geldt de arbeidshygiënische strategie. Kies dus voor bestrijding zonder chemische middelen. Als dat niet mogelijk is, zorgt u voor beperking van verspreiding van het middel aan de bron. Denk aan de keuze van het middel (granulaat in plaats van poeder) en veilige verpakkingswijzen (middelen in wateroplosbare verpakking). Andere effectieve maatregelen zijn het kiezen van de juiste spuitdop, geautomatiseerd spuiten of het spuiten in een tractor met gesloten cabine. Het dragen van de juiste PBM’s en persoonlijke hygiëne is heel belangrijk. Vooral bij het uitdoen van kleding en beschermende middelen kan blootstelling optreden.

Voor meer praktische informatie kijkt u in de arbocatalogus van de glastuinbouw via de website stigas.nl/agroarbo/glastuinbouw.