U bent hier

3.1 Vangnet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

UWV laten weten

De Ziektewet (ZW) fungeert zoals gezegd als vangnet voor bepaalde kwetsbare (ex-)werknemers. U moet UWV laten weten dat u te maken heeft met zo’n werknemer.

Als UWV een Ziektewetuitkering betaalt voor een werknemer, bent u nog wel verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Pas bij het einde van het dienstverband neemt UWV ook de re-integratie over.

Doelgroep

no-riskpolis

fictieve dienstbetrekking

ex-werknemers

UWV verstrekt een Ziektewetuitkering voor de (ex-)werknemers uit onder meer de volgende doelgroepen:

  • heringetreden arbeidsongeschikten voor wie de no-riskpolis geldt. De no-riskpolis houdt in dat UWV de eerste vijf jaar na indiensttreding een ZW-uitkering betaalt als de werknemer uitvalt wegens ziekte, en voor in dienst gekomen jonggehandicapten zelfs onbeperkt. Verder wordt de ziekte van de betreffende werknemer niet aan uw organisatie toegerekend, zodat dit geen gevolgen heeft voor de hoogte van de gedifferentieerde Whk-premie;
  • oudere, voormalig werkloze werknemers die minstens 13 weken ziek zijn (de zogeheten Compensatieregeling);
  • werknemers die ziek zijn door orgaandonatie;
  • werknemers die een fictieve dienstbetrekking hebben (zoals bepaalde stagiairs en thuiswerkers);
  • werkneemsters die vóór of ná het zwangerschaps- dan wel bevallingsverlof arbeidsongeschikt zijn als gevolg van de zwangerschap of bevalling;
  • werknemers van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens hun ziekte;
  • ex-werknemers die binnen vier weken na uitdiensttreding ziek worden en geen baan of uitkering hebben (de zogeheten nawerking).

Een werknemer die bij uw organisatie in dienst komt, hoeft het niet aan u te laten weten dat hij onder de no-riskpolis valt. En u mag hem daar pas na twee maanden dienstverband naar vragen. In sommige gevallen kunt u het opzoeken in het doelgroepregister.

Ziekmelding

applicatie

op tijd melden

binnen zes weken

uitzendkracht

Bij arbeidsongeschiktheid moet u UWV laten weten dat u met een werknemer uit het vangnet te maken heeft. UWV weet anders immers niet dat er een ZW-uitkering moet worden verzorgd. Die ziekmelding kunt u via de online Verzuimmelder van UWV doen of via Digipoort. De Verzuimmelder is een applicatie in het werkgeversportaal van UWV waarvoor u moet inloggen met eHerkenning. Bij Digipoort koppelt uw organisatie de salarisadministratie aan de systemen van UWV. U moet de werknemer op tijd ziek melden, anders riskeert u een boete van maximaal € 455. Wanneer u de ziekmelding precies moet doen, hangt af van de doelgroep waar de werknemer onder valt:

  • uiterlijk op de vierde ziektedag: bij arbeidsongeschiktheid van werknemers in fictieve dienstbetrekking en bij arbeidsongeschiktheid door zwangerschap of bevalling (dit geldt zowel in sommige situaties vóór het zwangerschapsverlof als in sommige situaties na het bevallingsverlof);
  • binnen zes weken na de eerste ziektedag: bij arbeidsongeschiktheid van werknemers die onder de no-riskpolis vallen (u moet dan aangeven dat die polis geldt!), bij ziekte door orgaandonatie en bij arbeidsongeschiktheid door zwangerschap (vóór het zwangerschapsverlof);
  • uiterlijk binnen vier dagen na een ziekteperiode van 13 weken: bij arbeidsongeschiktheid van oudere, voormalig werkloze werknemers;
  • uiterlijk op de laatste werkdag: bij werknemers die ziek uit dienst gaan.

Bij ziekte van een ingehuurde uitzendkracht moet het uitzendbureau hem ziek melden bij UWV (uiterlijk de vierde ziektedag), als hij tenminste onder de Ziektewet valt.

Herstelmelding

binnen twee kalenderdagen

Ook moet u het aan UWV laten weten als een werknemer voor wie recht bestaat op een Ziektewetuitkering, weer (deels) aan het werk gaat. Die (gedeeltelijke) herstelmelding moet u doen binnen twee kalenderdagen nadat de werknemer zich bij uw organisatie (deels) beter heeft gemeld.

Het kan zijn dat u een herstelmelding moet doen terwijl u de ziekmelding voor de werknemer nog niet heeft gedaan (omdat u die nog niet hoefde te doen). U moet de ziekmelding dan tegelijk met de herstelmelding doen, dus binnen twee dagen na betermelding door de werknemer.