9.2 Beschikking gaandeweg
gevolg
Het kan gebeuren dat uw organisatie in het najaar geen mededeling of beschikking met de Whk-premie voor komend jaar ontvangt, maar deze gaandeweg het betreffende jaar krijgt. Wat het gevolg daarvan is, hangt af van de specifieke situatie.
Advies
definitief
corrigeren
Ontvangt uw organisatie geen mededeling of beschikking in het najaar maar wel een adviesbrief (zie begin van dit hoofdstuk), dan krijgt u de mededeling of beschikking meestal in de loop van het betreffende jaar alsnog. Hierin staat dan de gedifferentieerde Whk-premie die definitief voor uw organisatie van toepassing is dat jaar. Als dat (nieuwe) premiepercentage gelijk is aan het toegepaste voorlopige premiepercentage, hoeft u geen actie te ondernemen en kunt u ook op dezelfde voet verdergaan. Wijkt de nieuwe premie echter af van het voorlopige premiepercentage, dan moet uw organisatie om te beginnen dat nieuwe percentage gaan toepassen vanaf de eerstvolgende aangifte loonheffingen. Verder moeten de eerdere aangiften van dat jaar gecorrigeerd worden, en wel bij de eerstvolgende of daaropvolgende loonaangifte.
Gevolgen correctie (laten) afhandelen
verrekenen
De uit een correctie resulterende te veel of te weinig betaalde premie moet verrekend worden met het te betalen bedrag van de loonaangifte waarbij de correctie is meegestuurd. Uw organisatie kan het in plaats hiervan ook aan de Belastingdienst overlaten om dit te regelen. Hiervoor gebruikt u het formulier ‘Verzoek teruggaaf of naheffing loonheffingen (nieuw of te laat vastgesteld gedifferentieerd premiepercentage Whk)’, dat u kunt downloaden van belastingdienst.nl.
Later
andere premie
Het kan gebeuren dat u pas in een later jaar het voor uw organisatie van toepassing zijnde premiepercentage ontvangt, bijvoorbeeld als u in 2024 de Whk-premie voor 2020 ontvangt. Of dat de Belastingdienst op grond van een door u ingediend bezwaar (zie paragraaf 9.3) een andere gedifferentieerde Whk-premie vaststelt. In dat geval moet sowieso het nieuwe percentage toegepast worden vanaf de eerstvolgende loonaangifte. In deze situatie heeft uw organisatie te veel of te weinig premie Whk betaald. Uw organisatie kan dit dan corrigeren door – mogelijk losse – correcties in te dienen op de eerdere loonaangiften. Of uw organisatie verzoekt de fiscus om een naheffing of teruggaaf voor het verschil (zie ook het kader hiervoor). In dat geval mag er dan voor het betreffende jaar geen losse correctie(s) ingediend worden.
Overgang
nieuw percentage
Bij overgang van een onderneming kan de Belastingdienst een nieuw gedifferentieerd Whk-premiepercentage vaststellen. Bij volledige overgang van een onderneming krijgt alleen de overnemende werkgever een nieuwe premiebeschikking. Bij gedeeltelijke overgang krijgen zowel de overdragende werkgever als de overnemende werkgever een nieuwe premiebeschikking.
Wanneer is er sprake van overgang?
Bij overgang van een onderneming gaat het om een overgang door een overeenkomst, een faillissement, een fusie of een splitsing van een economische eenheid die haar identiteit houdt. Er is ook sprake van overgang van een onderneming bij het inbrengen van een eenmanszaak of vennootschap onder firma in een bv. De overdragende en de overnemende werkgever moeten de overgang bij de Belastingdienst melden, via het formulier ‘Melding loonheffingen overdracht van activiteiten’. Dit formulier is te downloaden via belastingdienst.nl.
in de loop van het jaar
Vanaf wanneer de nieuwe Whk-premie precies geldt, hangt af van het moment van overgang van de onderneming. Is dat per 1 januari, dan geldt het nieuwe percentage in alle gevallen vanaf 1 januari. Als de overgang in de loop van het kalenderjaar plaatsvindt, hangt het ervan af:
- De overdragende en overnemende werkgever zijn bestaande werkgevers: het nieuwe percentage geldt voor beide vanaf 1 januari van het jaar na dat van de overgang.
- De overnemende werkgever is een nieuwe werkgever:
- Voor de overdragende werkgever geldt het nieuwe premiepercentage vanaf 1 januari van het jaar na dat van overgang.
- Voor de overnemende werkgever geldt het nieuwe premiepercentage vanaf de datum van de overgang.
Herziening Whk-beschikking op initiatief fiscus
voorwaarde
De Belastingdienst heeft op grond van de wet de bevoegdheid om een Whk-beschikking op eigen initiatief te herzien. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat de oorspronkelijke beschikking is gebaseerd op onjuiste of onvolledige informatie, en de werkgever dat had kunnen weten of daar zelf schuld aan heeft. De fiscus kan een Whk-beschikking naar aanleiding van een fout van de overheid alleen op eigen initiatief herzien als dit in het voordeel van de werkgever uitpakt.